وب سایت رسمی مجمع جهانى تقريب مذاهب اسلامى

اهم اخبار تقریب مذاهب اسلامی

مجمع جهانى تقريب مذاهب اسلامى
سایت رسمی مجمع جهانى تقريب مذاهب اسلامى
۱۴۰۱/۰۳/۱۰ ۰۸:۲۵ 1316
در هفتمین نشست از سلسله نشست‌های علمی «امت همدل» مطرح شد:

وحدت اسلامی؛ مهمترین پیام امام خمینی(ره)/ لزوم تشکیل امت واحده اسلامی

نشست هفتم از سلسله نشست‌های علمی «امت همدل» به مناسبت درپیش بودن سالگرد رحلت حضرت امام خمینی(ره) بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی برگزار شد.


 به گزارش روابط عمومی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی؛ هفتمین نشست از سلسله نشستهای علمی امت همدل به مناسبت سالگرد رحلت بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی با عنوان "امام خمینی(ره) پیام آور وحدت و همدلی برگزار شد.

در ابتدای این نشست حجت الاسلام والمسلمین دکتر حمید شهریاری دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی اظهار داشت: بدون شک و تردید یکی از مهمترین پیام هایی که انقلاب در نظام جمهوری اسلامی ایران برای داخل و خارج داشته است وحدتی بود که حضرت امام (ره) آن را تولید کردند، گرچه سوابقی هم در قبل از انقلاب اسلامی نسبت به این مسئله در تاریخ اسلام وجود دارد و بسیاری از علما بودند که در صحنه فعالیت می‌کردند.

وی افزود: وحدت میان شیعیان و اهل سنت همواره در طول تاریخ وجود داشته است و هیچگاه از یکدیگر تفکیک پذیر نبوده اند و جامعه اسلامی هر دو مذهب شیعه واهل سنت را در درون خود داشته و به صورت مسالمت آمیزی در طول در کنار یکدیگر زندگی می‌کردند.

حجت الاسلام شهریاری تصریح کرد: با گسترش و توسعه انقلاب اسلامی زمینه برای اینکه دشمنان اسلام وارد صحنه شوند و به سمت ایجاد اختلاف و تفرقه میان امت اسلامی روی بیاورند فراهم شد و منجر به افزایش اختلافات میان شیعیان واهل سنت شد و جهان اسلام بیشتر از گذشته وارد فضای جنگ، ترور، تکفیر، مشاجره و توهین شد، گرچه در قبل از انقلاب هم این مسائل وجود داشته است اما امروز شدت گرفته است.

وی در همین خصوص ادامه داد: علت این مسئله هم این بوده است که حضرت امام(ره) وحدت میان مظلومین، مستضعفین را در جهان فراخوان دادند تا مسلمانان دست به دست هم دهند و علیه استکبار جهانی ایستادگی کنند، بنابراین این موضوع مهمترین پیام امام خمینی(ره) در انقلاب اسلامی بود.

حجت الاسلام شهریاری با بیان اینکه یکی از راهبردی ترین شعار هایی که در انقلاب اسلامی تولید شد و گسترش پیدا کرد شعار وحدت و اتحاد میان اقوام و مذاهب اسلامی در داخل کشور بوده است، تصریح کرد: امروز بعد از انقلاب اسلامی این پیام ارزشمند توسط مقام معظم رهبری در حال توسعه و گسترش در جهان اسلام است.

وی با بیان اینکه ما مسلمانان داعیه دار جنگ، ترور، تکفیر و... در جهان اسلام نیستیم و آن را جزء محرمات الهی می دانیم، اظهار کرد: خون مسلمان بر مسلمان دیگر حرام است و حرمت دارد و همه باید در تقابل با جنگ در درون جامعه اسلامی باشند، در واقع کسی که شهادتین بر زبان می آورد دست به کشتار مسلمان دیگر نمی‌زند بنابراین هر نوع تروری حرام است.

حجت الاسلام والمسلمین شهریاری با اشاره به اینکه پیام امام (ره) پیام وحدت و اتحاد بود و مرتب در سخنرانی های خود به آن تاکید می‌ورزیدند و آن را تکرار می‌کردند، گفت: امروز هم باید این پیام مهم دنبال و تکرار شود چراکه دشمنان اسلام میخواهند این وحدت را بشکنند و دست به تولید داعش، تولید بسیاری از گروه ها و فرقه هایی کنند که علیه مسلمانان به جنگ می‌پردازند.

دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی تصریح کرد: امروز همه کشورهای اسلامی به یک نگرشی رسیده‌اند که جز با همکاری و اتحاد و یکپارچگی مسلمانان امکان دستیابی به تمدن نوین اسلامی و همزیستی مسالمت آمیز وجود ندارد، ما باید در همکاری و هم افزایی در جهان اسلام به نقطه ای برسیم که بتوانیم انشالله تمدن نوین اسلامی را ایجاد کنیم. در این مسیر میتوانیم از محورهای وحدت از جمله کتاب واحد، پیامبر واحد استفاده کنیم و ایده اتحادیه جهانی اسلام را دنبال کنیم و آن را برجسته سازیم و در نهایت به دنبال مبانی تفرقه باشیم تا آن را از امت اسلامی بزداییم.

وی خاطر نشان کرد: حضرت امام (ره) در یکی از مجلدات خودشان به اتحاد اسلامی تاکید فراوان داشتند بنابراین این نظریه میتواند در فرمایشات امامین انقلاب هم دنبال شود همانطور که مقام معظم رهبری هم بر این نکته تاکیداتی دارند و بر آن اهتمام می‌ورزند.
 
وی با اشاره به اینکه دشمنان اسلام همواره در پی این هستند که بر طبل تفرقه بکوبند،تصریح کرد: در چنین فضایی باید مبانی تفرقه و اختلافاتی را که دشمن ایجاد کرده است را بشناسیم و به مسلمانان توضیح دهیم.

حجت الاسلام شهریاری ادامه داد: باید مسلمانان را آگاه کنیم که در کنار تفاوت هایی که  ممکن است با یکدیگر داشته باشند دو راه وجود دارد یکی این است که تفاوتها را کنار گذاریم و راجع به آن سخن نگوییم و راه دیگر این است که آنها را بپذریم اما نباید این پذیرفتن تفاوتها منجر به اختلاف،  تفرقه، تنازع و ... شود.
 
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی تصریح کرد: امروز ما در نظام جمهوری اسلامی ایران به برکت ولایت فقیه موفق شده‌ایم علیرغم قومیت های مختلف، مذاهب و ادیان به راحتی در کنار یکدیگر زندگی کنیم و می بینیم که همه آنها سبک زندگی خودشان را دارند بنابراین این الگویی قابل سرایت برای کل جهان اسلام است.

وی ادامه داد:ما در نظام جمهوری اسلامی ایران داعیه دار شیعه سازی نیستیم و در صدد آن نیستیم که جهان اسلام را شیعه کنیم آنچه که در کشورما شکل گرفته است بیان حقیقت است که در کنار آن هر مذهبی، مکتبی آزاد است که فعالیتهای خاص خود را دنبال کند.

حجت الاسلام شهریاری اضافه کرد: ما اگر میخواهیم تمدن نوین اسلامی در جهان اسلام شکل بگیرد باید نوعی از حاکمیت را طرح ریزی کنیم که در آن رضایت مندی شهروندان و رعایت حقوقشان ملاحظه شود و حاکمان اسلامی باید به نوعی حکومت خود را اداره کنند که داعیه دار جهانی باشند و به دنیا نشان دهند که صلاحیت این را دارند که برای اقلیتها فضای مناسب ایجاد کنند بنابراین این وظیفه حاکم اسلامی تا آن را پیاده سازی کند.

وی خاطر نشان کرد: متاسفانه امروزه شاهد این هستیم که از هر دوسو یکسری تفکرات و رفتارهای افراطی درحال شکل گیری است، رفتارهایی که منجر به بمب گذاری، منجر به قتل شیعه و اهل سنت می‌شود باید گفت همه اینها خلاف اسلام است و ما حق نداریم مسلمانی را که شهادتین گفته است تکفیر کنیم به جهت اینکه مذهب خاصی را برگزیده که ما مخالف آن هستیم و یا برداشت های متفاوت دارد، ما باید با گفت‌وگو و عقلانیت سعی کنیم که پیام اصلی اسلام را به همگان نشان دهیم.

وی تاکید کرد که رفتارهای افراطیونی که در صدد توهین و یا تکفیر هستند همه ابزارهای دشمن است و دانسته یا نادانسته این افراد آتش به فتنه دشمن می‌افکنند.

حجت السلام شهریاری تصریح کرد: اهل بیت(ع) همواره به عدم توهین و رعایت ادب مسلمانان نسبت به یکدیگر تاکید فراوان داشته اند.

وی در پایان خاطر نشان کرد: امیدواریم که پیام امام (ره) در کل جهان اسلام سریان پیدا کند. توصیه من به جهان اسلام این است که به گروه های افراطی قلیل توجه نکنند تا تحرک در این زمینه ایجاد نشود این وظیفه ما است که باید مسیر عقلانیت و وحدت را طی کنیم تا انشالله امت واحده صورت گیرد و نباید زمینه برنامه‌ها و نقشه‌های دشمن را برای تسلط به منابع خودمان کنیم تا بتوانیم زیر چتر رسول الله باشیم.

در ادامه این نشست مولوی اسحاق مدنی نایب رئیس شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی تصریح کرد: امام خمینی (ره) در مقوله وحدت جایگاه والایی داشته اند و شخصیت بی بدیلی در این زمینه بوده اند.

وی ادامه داد:به یاد دارم که در تمام جلساتشان همواره از وحدت و اتحاد سخن می‌گفتند و جلسه ای نبود که گریزی به مسئله وحدت نزنند و هیچگاه در طول عمر با برکتشان باعث رنجش اهل سنت نشدند.

مولوی مدنی تصریح کرد: امام(ره) باتوجه به اینکه مرجع تقلید شیعیان بودند و رهبری حکومت اسلامی را برعهده داشتند اما نسبت به حفظ وحدت و اتحاد مسلمانان کوشا بودند و مواظب بودند که این مسئله به حاشیه رانده نشود.

نایب رئیس شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی ادامه داد: همه ما می‌دانیم که دشمنان همواره در پی جنگ با مسلمانان هستند و این مسئله تنها به اوضاع امروز جامعه اسلامی مربوط نمی‌شود و در طول تاریخ وجود دارد. باتوجه به آیه "واعتصموا بحبل الله" در قرآن کریم می‌بینیم که تاکید بر وحدت از صدر اسلام وجود داشته است و مسئله جدیدی نیست.

وی افزود: مسلمانان باید بدانند زمانی ماهیت و شوکت اسلام را از دست می دهند که تفرقه را بپذیرند و درهر برهه‌ای از زمان که میان آنان اتحاد وجود داشته باشد پیروز می‌شوند، بر همین اساس مسلمانان باید از راه اتحاد وارد شوند تا به شوکت برسند و دشمنانی را که در قالب رسانه و... قصد نفوذ را دارند شناسایی کنند و از آنها دوری جویند.

مولوی مدنی اضافه کرد: دشمنان می‌دانند که اگر مسلمانان بایکدیگر متحد شوند برایشان زیان آور است بنابراین دست به هر اقدامی می‌زنند تا این اتحاد حاصل نشود، همه ما می‌دانیم که در کشورهای اسلامی مشکلاتی وجود دارد اما نباید این مسئله دستمایه دشمنان شود تا از آن سو استفاده کنند.

نایب رئیس شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی خاطر نشان کرد: اصل اسلام بر این مبنا است که بر همه فرمایشات آن توجه کنیم و نباید چشم به گفته های دشمنان داشته باشیم، ما باید منافع اسلام را شناسایی کنیم و به ریسمان آن چنگ بزنیم.

وی با بیان اینکه بزرگترین مانع امروز اسلام، کج فهمی است اظهار کرد: همه مسلمانان به  اصل اسلام پایبند هستند، همه احادیث پیامبر(ص) را قبول دارند اما یکسری از افراد هستند که از احادیث منسوب به پیامبر (ص) برداشت های اشتباهی دارند یا گمان می‌کنند که اگر بر مذهب دیگری توهین کنند، مذهبشان محبوب تر می‌شود، این افراد باید بدانند که توهین به مذهب دیگری، توهین به مذهب خودشان است و مذهب خود را زیر سوال میبرند چراکه ما مسلمانان در اصول باهم مشترک هستیم و در فروعیات است که تفاوتهایی داریم.

وی با بیان اینکه وحدت زمانی شکل می‌گیرد که مسلمانان نسبت به مذهب خودشان پای بند باشند و به دیگر مذاهب احترام بگذارند، تصریح کرد: اگر این اتفاق رخ دهد دیگر اختلافی میان مسلمانان به وجود نمی‌آید.

مولوی مدنی اذعان کرد: ما مسلمانان باید قبل از چیزی باید به اسلام پای بند باشیم در واقع بیشتر مشکلات جهان اسلام در این است که نسبت به اصل اسلام بی توجهند و آن را در مسائلی مانند سیاست، اقتصاد و... دخالت نمی‎‌دهند به همین دلیل است که مسئله مهمی مثل قدس شریف به حاشیه رانده می‌شود.

وی تصریح کرد: مسلمانان اگر به اسلام و خداوند متعال اعتقاد داشته باشند می‌بینیم که چگونه قدرتمند می‌شوند، در زمانهای گذشته ما دیدیدم که مسلمانان با دست خالی چگونه از اسلام دفاع می‌کردند امروز شرایط مسلمانان نسبت به گذشته تغییر کرده است و مسلمانان ثروت فراوانی دارند اگر آنها تصمیم بگیرند میتوانند به راحتی مقابل دشمن ایستادگی کنند و امت واحده اسلامی شکل گیرد.

در ادامه مسعود شجره رئیس مرکز حقوق بشر اسلامی لندن اظهار داشت:  وحدت میان مسلمین در مدلهای مختلفی تعبیر شده است، برخی می‌گویند باید وحدت داشته باشیم تا بتوانیم در جوامع سیاسی از خودمان دفاع کنیم، زاویه دیگر زاویه قرآنی است که امام (ره) از این زاویه به وحدت می‌نگریدند که وحدت یک دستور الهی است و نباید به آن به عنوان پیشنهاد نگاه کرد.

وی ادامه داد: اختلاف نظر همواره در میان مسلمانان وجود داشته است اما اصل مطلب این است که وحدت یک امر الهی است زمانیکه ما آن را پذیرفته ایم یکسری وظایف در قبال آن داریم تا اتحاد حفظ شود.

شجره تصریح کرد: امام خمینی(ره) به وحدت دینی اعتقاد راسخ داشتند و برای مقابله با حکومت طاغوت از آن استفاده کردند، لازمه وحدت دینی این است که برادری و اخوت دینی را در قلوب خود احساس کنیم و به کمک یکدیگر بشتابیم و با استفاده از آن میتوانیم در این امر مهم موفق شویم.

رئیس مرکز حقوق بشر اسلامی لندن اضافه کرد: در قبل از انقلاب اسلامی کتبی که مربوط به اسلام و وحدت باشد کم بود و بعد از انقلاب تولید این کتب افزایش یافت بر همین اساس از سوی دشمنان اتاق های فکری ایجاد شد تا جلوی این وحدت را بگیرند و به این نتیجه رسیدند که با نفوذ به داخل کشور میتوانند به خواسته خود دست یابند.

وی با بیان اینکه استعمارگران از وحدت و اتحاد میان شیعیان و اهل سنت به شدت واهمه دارند، اظهار کرد: این مسئله مربوط به زمان حال نیست و در طول تاریخ همواره وجود داشته است اما ما شاهد بودیم که همه این توطئه ها و دسیسه ها خنثی شد.
 
رئیس مرکز حقوق بشر اسلامی لندن اظهار کرد: امروز باید به فضای مجازی به عنوان یک ابزار نگاه کنیم نه به عنوان یک ایدئولوژی تا دشمنان با استفاده از این فضا موجبات تفرقه را در میان مسلمانان به راه نیندازند. باید این مسئله را واکاوی کنیم که چرا ما مسلمانان اجازه دادیم تا دشمنان از اختلافات ما سواستفاده کنند؟

وی ادامه داد: ما باید جلوی فتنه دشمنان ایستادگی کنیم و این ایستادگی نباید تنها در غالب سخن باشد و باید آن را عملی کنیم، ما وظیفه داریم تا دلهایمان را به یکدیگر نزدیک کنیم و فضایی ایجاد کنیم که تفرقه در آن صورت نگیرد.
 
ناصر قلی سارلی رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه خوارزمی تصریح کرد: با بررسی شخصیت امام (ره) به عنوان یک عالم دینی و یک رهبر معنوی که باعث ایجاد انقلابی بزرگ در کشور شد، می‌بینیم که ایشان یک بعد مذهبی داشتند که بر مسئله اخوت و برادری تاکید می‌کردند و نگاه قرآنی به آن داشتند و در مقابل یک بعد سیاسی که با درایت کشور را اداره می‌کردند.

وی افزود: روشی که حضرت امام (ره) پیش گرفته بودند تنها مربوط به شیعه و اهل سنت نبود و دیدگاه و مسیر ایشان به همه اسلام مربوط می‌شد و مهمترین اقدامی که ایشان انجام دادند این بود که از دیگری سازی مذهب جلوگیری کردند.

سارلی اضافه کرد: امام خمینی(ره) با کاریزمای خاص خود هیچگاه میان مذاهب جدایی ایجاد نکردند و ما امروز می‌بینیم که مذاهب اسلامی در قانون اساسی ما جزو اقلیت به حساب نمی‌آیند بنابراین باید سعی کنیم تا میان پیروان مذاهب اسلامی شناخت ایجاد کنیم.

وی خاطر نشان کرد: تقریب به این معناست که یکدیگر بشناسیم و به یکدیگر احترام بگذاریم گاهی اختلافاتی میان مسلمانان وجود دارد اما همه آنها با گفت‌‌وگو برطرف می‌شود.

سارلی تصریح کرد: امام( ره) همواره به مسلمانان گوشزد میکرد تا در دام دشمن نیافتند، ما میبنیم که برخی از مذهب شیعه به اهل سنت تعریف و تمجید فراوان میکنند و یا بالعکس تا از این به اختلافات دامن بزنند اما مسلمانان باید آگاه باشند که قصد و نیتی در آن نهفته است و باید مقابل چنین اقداماتی ایستادگی کنند و اتحاد داشته باشند.

وی در ادامه عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی را محکوم کرد و گفت که با مقابله با این عادی سازی ها باید از ماهیت فلسطین دفاع کنیم.

سارلی با تاکید بر اینکه دین و مذهب نقش اساسی در اتحاد مسلمانان دارد، اظهار کرد: ما مسلمانان همه خواهر و برادر هستیم و باید از عواملی که منجر به نفوذ دشمن در امت اسلامی می‌شود پرهیز کنیم.

رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه خوارزمی اظهار کرد: امروز باید کلید واژه های جدیدی از وحدت را ارائه کنیم و بر آن در تمام جامعه اسلامی تاکید کنیم.


برای مشاهده فیلم کامل نشست به لینک زیر مراجعه کنید:

https://www.taqrib.ir/fa/video/نشست-هفتم-با-عنوان-امام-خمینی-ره-پیام-آور-وحدت-وهمدلی

ارسال نظر