وب سایت رسمی مجمع جهانى تقريب مذاهب اسلامى

اهم اخبار تقریب مذاهب اسلامی

مجمع جهانى تقريب مذاهب اسلامى
سایت رسمی مجمع جهانى تقريب مذاهب اسلامى
حماس یا رژیم صهیونیستی؛ آتش بس موقت برای کدام یک بُرد است؟
۱۴۰۲/۰۹/۰۴ ۱۰:۴۴ 346
تحلیل

حماس یا رژیم صهیونیستی؛ آتش بس موقت برای کدام یک بُرد است؟

صبح روز ۲۲ نوامبر و در چهل و هفتمین روز از حملات دیوانه وار و جنون آمیز صهیونیست‌ها به باریکه نوارغزه، رسانه‌ها از توافق طرفین جنگ برای ۴ روز آتش بس خبر دادند. در ادامه حماس مفاد این توافق را اعلام کرد که بر اساس آن، درگیری‌ها از سوی دو طرف، فعالیت‌های نظامی ارتش رژیم صهیونیستی در همه مناطق غزه و نیز جابه جایی خودروهای زرهی این رژیم در غزه متوقف خواهد شد. بر اساس این توافق، صدها کامیون ویژه حامل کمک‌های بشردوستانه، درمانی و سوخت وارد همه مناطق غزه بدون استثنا خواهد شد. حماس افزوده است: ۵۰ اسیر زن و کودک اسرائیلی زیر ۱۹ سال در مقابل ۱۵۰ زن و کودک زیر ۱۹ سال فلسطینی بر اساس سوابق اسارت آزاد خواهند شد. در ادامه این توافق آمده است: حملات و پرواز جنگنده‌ها و هواپیماهای رژیم صهیونیستی طی چهار روز آتش‌بس در جنوب غزه و در شمال غزه نیز به مدت ۶ ساعت از ساعت ۱۰ صبح تا ۴ بعدازظهر متوقف خواهد شد. حماس تأکید کرده است که طی دوره آتش‌بس رژیم اشغالگر متعهد شده است که به هیچ فردی در همه مناطق نوار غزه تعرض و حمله نکند و مردم آزادی عبور از شمال غزه به سمت جنوب در امتداد خیابان صلاح‌الدین را خواهند داشت.

اسرائیل چرا آتش بس را پذیرفت؟

در روزهای اخیر نتانیاهو و گالانت وزیر جنگ رژیم صهیونیستی بارها و بارها صراحتاً اعلام موضع کرده بودند که تا رسیدن به اهدافشان یعنی بازگرداندن تمام اسیران رژیم صهیونیستی در بند حماس و نابودی این جنبش در نوارغزه، هیچ گونه آتش بسی را نمی‌پذیرند و حتی ۱۲ بار هم توافقات ارائه شده از سوی میانجی گر ها با نقش آفرینی آمریکایی‌ها را رد کرده بودند. روزنامه عبری هاآرتص در این خصوص پس از آتش بس نوشت: نتانیاهو به دلیل فشار افکار عمومی مجبور شد همان توافقی را که رد کرده بود بپذیرد!

البته ناگفته نماند که ۳ مولفه دیگر شامل فشار بین المللی متاثر از حجم جنایات، تشدید فشار جبهه‌های مقاومت لبنان، یمن و عراق و هم چنین فشار آمریکایی‌ها برای آزادی اسرای با تابعیت خارجی و آمریکایی در تسلیم شدن نتانیاهو در پذیرش و اجرایی کردن آتش بس بی تاثیر نبوده است.

بایدن در اولین واکنش گفته است: این توافق تعداد بیشتری از گروگان‌های آمریکایی را به میهن باز می‌گرداند. این سخن در کنار سخنان ابومرزوق از رهبران حماس که گفته اکثر ۵۰ اسیر اسرائیلی دارای تابعیت خارجی اند، ثابت می‌کند که مولفه فشارهای آمریکا در تن دادن نتانیاهو به آتش بس بی تاثیر نبوده است.

نتانیاهو و حتی تیم نظامی رژیم صهیونیستی به خوبی می‌دانند که آتش بس علی رغم و به جز آزادی تعدادی اسیر، اما هیچ آورده‌ای برایشان در میدان و ادامه نبرد زمینی ندارد؛ لذا آنها ترجیح می‌دادند به جای دادن امتیاز و فرصت تنفس به نیروهای حماس و همچنین کم شدن فشار محاصره بر مردم غزه، همچنان به حملات جنون وارشان برای مجاب کردن حماس به تسلیم شدن و خروج مردم غزه از شمال، ادامه دهند.

گفتنی است همه وزرای کابینه رژیم صهیونیستی به استثنای سه وزیر از حزب قدرت یهودی به ریاست ایتمار بن گویر به طرح مبادله اسرا و برقراری آتش بس موقت رای مثبت دادند.

ایتمار بن‌گویر، وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی گفته است: «بسیار ناراحتم چون آنها (اشاره به کابینه جنگ) درحال حاضر دارند درباره یک معامله صحبت می‌کنند. ما یک‌بار دیگر شاهد تفرقه هستیم. آنها دوباره دارند حقیقت را از ما پنهان می‌کنند و یکبار دیگر ما را نادیده می‌گیرند. شایعات حاکی از آن است که دولت اسرائیل بار دیگر دارد مرتکب اشتباه بسیار بسیار بزرگی می‌شود…این اشتباه، به سبک توافق مبادله «گیلعاد شالیط» در سال ۲۰۱۱ است که منجر به آزادی یحیی سنوار، رهبر حماس در غزه شد و یک نمونه برای پایان بد توافق تبادل زندانیان است. هرگونه توافق برای تبادل اسرا یک «فاجعه» و نشانه حماقت کابینه جنگ است!»

آتش بس، فرصتی برای حماس

اما در نقطه مقابل، برای حماس و مقاومت آتش بس ولو ۴ روزه که با آزادی اسرای زن و کودک فلسطینی هم همراه است، می‌تواند آورده‌های فراوانی داشته باشد.

حماس و محور مقاومت خود را برای یک نبرد طولانی مدت آماده کرده و برای تاب آوری در مقابل این جنایت بزرگ نیاز فراوانی به تامین نیازهای انسانی و اجتماعی ۲.۳ میلیون فلسطینی ساکن غزه و بالاخص حدود ۸۰۰ هزار نفر فلسطینی باقی مانده در شمال غزه دارند.

در صورتی که در مدت آتش بس حجم ورود کمک‌های انسانی و غذایی قابل توجه باشد، می‌تواند کمی از معضلات نبرد برای مردم غزه و حتی نیروهای قسام را رفع و فرصت مقاومت را بیشتر نماید.

از سوی دیگر این روزهای آتش بس فرصت تنفس نظامی و حتی تغییرات آرایش نظامی امنیتی را برای حماس فراهم می‌کند. روزنامه عبری "یدیعوت آحارونوت" نوشته است: بر اساس توافق، عملیات پهپادهای متعلق به ارتش "اسرائیل" در غزه ممنوع است، برخی از رهبران ارتش در تلاش هستند تا مردم را متقاعد کنند که جایگزینی برای جمع آوری اطلاعات وجود دارد، اما حقیقت همان است: هیچ جایگزینی وجود ندارد.

جمع بندی

آتش بس موقت ۴ روزه، ضمن توقف جنایات و حملات زمینی اسرائیلی‌ها، پیشروی آنها را با مانع‌های جدی و اجتماعی بیشتری روبرو خواهد کرد. هنوز آتش بس شروع نشده، رسانه‌ها و برخی از مقامات از تمدید آتش بس به ازای آزادی بیشتر اسرای صهیونیستی می‌گویند که مثالی از موانع اجتماعی بازگشت دوباره به جنگ برای کابینه نتانیاهوست.

آتش بس موقت برای نتانیاهو یک امتیاز است تا پس از ۴۷ روز، یک دستاورد نه چندان چشم گیر یعنی آزادی اسرا را روی میز افکارعمومی قرار دهد. اما این دستاورد موقت و کم، موانع بسیار جدی ای در ادامه برای او خواهد داشت و فرصتی برای حماس است تا ضمن تازه کردن نفس، بخشی از نیازهای اجتماعی و انسانی مردم غزه را برآورده سازد.

منبع: خبرگزاری مهر

ارسال نظر