وب سایت رسمی مجمع جهانى تقريب مذاهب اسلامى

اهم اخبار تقریب مذاهب اسلامی

مجمع جهانى تقريب مذاهب اسلامى
سایت رسمی مجمع جهانى تقريب مذاهب اسلامى
۱۴۰۱/۰۹/۳۰ ۰۹:۴۰ 939
در سیزدهمین نشست امت همدل مطرح شد:

اصل طلایی مصلحان و حکیمان جهان اسلام، اتحاد است/دیپلماسی فرهنگی بستر خوبی برای دستیابی به وحدت است

به گزارش روابط عمومی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، جلسه سیزدهم از سلسله نشست های علمی  "امت همدل"  با موضوع بررسی اهمیت و جایگاه امت واحده اسلامی در قرآن کریم برگزار شد.



دکتر محمد حسین نیکنام  استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی تهران و مفسر قرآن کریم در ابتدای این نشست با اشاره به آیه 45 و 46 سوره مبارکه انفال اظهار داشت: آیه 45 به پایداری در برابر مستکبرین و پیوسته به یاد خدا بودن را تاکید می‌کند که در نهایت موجب پیروزی مسلمانان می‌گردد، همچنین در آیه 46 به صبر و یکدل بودن و اطاعت در راه خدا اشاره دارد که منجر به وحدت می‌شود در واقع باید بدانیم که اگر بخواهیم اختلاف و نزاع داشته باشیم خواری و ذلالت مسلمانان را در پی دارد.

وی افزود: وحدت و یکپارچگی از تاکیدات اصلی قرآن کریم است و خداوند بارها در آیات مختلف به این امر مهم اشاره کرده است.

نیکنام با بیان اینکه جهاد باید با فرماندهی رهبر مسلمانان باشد، اظهار داشت:  باید بدانیم که مسئله ای که موجب پایداری مسلمانان می‌شود این است که وحدت را جزو انجام وظیفه بدانند که اگر این گونه نباشد، انسان از درون پوچ  و متزلزل می‌شود. بنابراین باید در امر وحدت صابر بود و به این مسئله ایمان داشته باشیم که خداوند متعال با صابران است.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به آیه " وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا" تصریح کرد: حضرت علی(ع) در خطبه 176 "حبل الله" را قرآن کریم برشمردند و همچنین امام صادق (ع) در روایتی "حبل الله" را اهل بیت(ع) می دانستند باید بدانیم که بحث واعتصمو بحبل الله یک فعل امر است و  باید به آن تمسک بجوییم و از آن در مقابل تفرقه که گودال آتش است اطاعت کنیم.

وی در همین خصوص ادامه داد: اتحاد علیرغم برخی از تفاوتها موجب هم افزایی می‌شود و مثل انگشتان یک دست مشتی محکم است بر دهان دشمنان.

نیکنام با اشاره به سخنرانی بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران خطاب به حجاج در سال 1358 اظهار کرد: از جای برخیزید و قرآن کریم را به دست‏‎ ‎‏گرفته و به فرمان خدای تعالی گردن نهید تا مجد خود و عظمت اسلام عزیز را اعاده کنید.

‏‎‏بیایید و به یک موعظۀ خداوند گوش فرا دهید؛ آنجا که می فرماید ‏‏قُلْ اِنَّما اَعِظُکُمْ بِواحِدَةٍ اَنْ‏‎ ‎‏تَقُومُواِلله ِ مَثْنی وَ فُرادی‏ همه قیام کنید و برای خدا قیام کنید؛ قیام فرادی در مقابل جنود‏‎ ‎‎ ‎‏شیطانیِ باطنِ خودتان، و قیام همگانی در مقابل قدرتهای شیطانی. اگر قیام و نهضت،‏‎ ‎‏الهی و برای خدا باشد پیروز است. ای مسلمانان جهان و ای مستضعفان عالم! دست به‏‎ ‎‏دست هم دهید و به خدای بزرگ رو آورید و به اسلام پناهنده شوید، و علیه مستکبران و‏‎ ‎‏متجاوزان به حقوق ملتها پرخاش کنید. ای زائران خانۀ خدا، در مواقف و مشاعر الهی به‏ ‎‏هم بپیوندید و از خداوند تعالی نصرت اسلام و مسلمین و مستضعفان جهان را بخواهید. ‏

وی در ادامه به بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در نوزدهمین سالگرد امام خمینی(ع) و تاکید ایشان به مسئله فلسطین اشاره کرد و گفت:  "امام هیچ وقت به خاطر ملاحظه‌ی زورگویان عالم، از دفاع از مظلومین عالم دست نکشید. امام در طول زمان از مسئله‌ی فلسطین به عنوان یک مسئله‌ی اصلی یاد کرد. امام صریحاً در وصیتنامه و بیانات خود به ندای یا للمسلمین ملتهای مظلوم اهمیت میداد؛ دفاع صریح از حقوق مظلومین، دفاع صریح از حقوق ملت فلسطین و هر ملت مظلوم دیگر. این روش امام است؛ این خط امام است؛ این شیوه‌ی امام و این توصیه و وصیت امام است.

اصل طلایی و مورد قبول تمامی مصلحان و حکیمان جهان اسلام، اتحاد است

در ادامه این نشست، ماموستا عزیز بابایی امام جمعه اهل سنت صادقیه تهران اظهار داشت: یکی از مهمترین اهداف والای اسلام " اتحاد" است بنابراین اگر مسلمانان همدلی داشته باشند و علما به این واجب شرعی تاکید ورزند بسیاری از مشکلات مسلمین در جهان برطرف خواهد شد.

وی با اشاره به عوامل وحدت زا تاکید کرد: 1- درک درست و شناخت حقیقی مذاهب از یکدیگر، در واقع شناختی که از مصادیق مطمئن به دست آید؛ متاسفانه ما شاهد هستیم که برخی از اهل سنت هستند که تاکید دارند که شیعه قرآن دیگری دارد و یا برخی از شیعیان، اهل سنت را دشمن اهل بیت(ع) می‌دانند همه این مسائل نشان دهنده عدم شناخت دقیق مذاهب از یکدیگر است. 2- مسلمانان باید حسن ظن به یکدیگر را تقویت کنند باید هریک از طرفین بهترین و مناسب ترین حالت را برای طرف مقابل قائل شود. 3-  همکاری در مسائل مورد اتفاق؛  یعنی مسلمانان باید اشتراکات خود را تقویت کنند و به آن اهتمام ویژه ای ورزند.

ماموستا بابایی خاطر نشان کرد: امروز دشمن اصل دین را نشانه گرفته است و مسلمانان باید بدانند که اشتراکاتشان کم نیست؛ از توحید گرفته تا نبوت، آخرت، شهادتین، اقامه نماز و... بنابراین با تاکید بر این اشتراکات می‌توانند علیه دشمن و استکبار جهانی ایستادگی کنند.

امام جمعه اهل سنت صادقیه تهران تصریح کرد: مسلمانان نباید به جزئیات و فروعات دین توجه کنند و باید بدانند که اصل طلایی و مورد قبول تمامی مصلحان و حکیمان جهان اسلام، اتحاد است.

ماموستا بابایی با بیان اینکه تا قبل از انقلاب اسلامی همه چیز برپایه مادیات بود و مظلومیت مسلمانان جهان به فراموشی سپرده شده بود، گفت: بعد از انقلاب اسلامی و تاکید امام راحل بر مسئله فلسطین، دشمنان به صف شدند تا دسیسه های متعددی را علیه اتحاد شکل گرفته مسلمانان ایجاد کنند. اما ما شاهد هستیم که خداوند همواره یار و یاور مسلمانان بوده و هست و تمامی این حربه های دشمن تاکنون خنثی شده است.

وی تاکید کرد: امروز ما می بینیم که هجمه های رسانه‌ای دشمنان علیه کشورهای اسلامی به خصوص جمهوری اسلامی ایران بیش از پیش گسترش یافته است و طوری به جهانیان القاء می‌کنند که ایران به دنبال شیعه سازی اهل سنت است، در صورتی که چنین چیزی نیست، برخی از افراد حتی باور نمی‌کنند که اهل سنت مسجدی از خود دارند بنابراین ما باید بتوانیم توسط رسانه های داخلی این اتهامات را برطرف کنیم و به همگان نشان دهیم که اهل سنت در جمهوری اسلامی ایران چه جایگاهی دارد.

ماموستا بابایی در پایان خاطر نشان کرد: در جای جای قرآن کریم آمده است که مسلمانان زمانیکه شاهد ظلم به مظلومی هستند باید در مقابل دشمن ایستادگی کنند و از آن مظلوم دفاع نمایند.

دیپلماسی فرهنگی بستر خوبی برای دستیابی به وحدت است

حجت الاسلام والمسلمین دکتر حمید محمدی رئیس اتحادیه جهانی فعالان قرآنی در ادامه این نشست اظهار داشت: اختلافات، عذاب الهی است و خداوند می گوید، برای عذاب الهی آنها را به اختلاف دچار می کنیم؛ بنابراین شناخت انواع اختلاف خیلی مهم است.

وی با تأکید بر اینکه عقل، استوارترین دلیل برای رسیدن به وحدت است، گفت: مشترک بودن انسانها در عقل و فطرت، عاملی برای وحدت کلی بین بشریت است و همه گزاره های قرآن هم بر مبنای عقلانی و فطری است و خداوند آموزه های فطری را از طریق ادیان الهی در اختیار انسان قرار داده است. بنابراین اگر بتوانیم آموزه های قرآنی را در اختیار بشریت قرار دهیم، حتی غیر مسلمانان هم به این حقایق اعتراف دارند، البته اگر فطرت آنها دست نخورده باشد.

حجت الاسلام محمدی ادامه داد: وحدت، بحثی اساسی و فطری است و حبل الله همان قرآن کریم و دستور اعتصام به حبل الله یک دستور جمعی است و اگر اعتصام بحبل الله و دوری از تفرقه شکل بگیرد، به بسیاری از فلسفه های حیات رسیده ایم. 

رئیس اتحادیه جهانی فعالان قرآنی در ادامه با اشاره به مسأله هم‌سخنی بین نخبگانی جهان اسلام،  به  مدلهای ارتباطی بین ایشان اشاره کرد و گفت: این نخبگان باید بدون جهت گیریهای سیاسی و حزبی و ...و با استفاده از تمام ظرفیتهای فرهنگی و تمدنی و ...به نتایج خوبی برسند و از الگوی تکثرگرایی که غرب تبلیغ می کند به دور باشند.

وی تصریح کرد: خداوند در قرآن کریم می فرماید، شما را متفاوت آفریدیم تا شناخته شوید، لذا واژه تعارف در قرآن به معنای هم شناسی است و غایت کسی که در مقام تعارف واقع می شود، معرفت است؛ اینکه انسان بتواند حدود الهی را رعایت کند و از کرامت خدا بهره بیشتری را نصیب خود کند. 

حجت الاسلام محمدی با اشاره به اینکه وحدت یک استراتژی و راهبرد است، تأکید کرد: علی رغم اختلافات در مسائل فرهنگی، ملی و ... تعارف و هم شناسی هم باید باشد؛ بایستی با به رسمیت شناختن اختلافات که رحمت هستند، در مواجهه با دشمن مشترک متحد باشیم و در مقابل نظام غیر انسانی سلطه که برای منافع تعداد اندکی است، بایستیم. 

رئیس اتحادیه جهانی فعالان قرآنی در بخشی از این نشست به اهمیت دیپلماسی فرهنگی و تبادل اندیشه و فرهنگ در جوامع اشاره کرد و گفت: توهماتی که دشمن برای ایجاد بدبینی بین دو ملت یا مذهب و ... ایجاد می کند را می توان با استفاده از دیپلماسی فرهنگی از بین برد؛ چرا که غایت این دیپلماسی درک متقابل دو ملت، دو اندیشه و یا دو گروه است.

وی همچنین تأکید کرد که دیپلماسی فرهنگی بستر خوبی برای دستیابی به وحدت از نوع درست و بستری برای هر نوع تعارف و هم شناسی است.

گفتنی است دکتر محمد مهدی مومنی ها دبیر علمی نشست و دبیرکل اتحادیه بین المللی تکریم ادیان و مذاهب نیز در ابتدای این نشست به ارائه محورهای این نشست از جمله اتحاد و همدلی از منظر قرآن کریم، بررسی راه های فضاسازی جهت ملاک قرارگرفتن چارچوب نظری قرآن در اجتماع مسلمانان و نقش دیپلماسی فرهنگی در ایجاد وحدت و تقریب بین مذاهب اسلامی پرداخت و در بحث های مطرح شده از سوی میهمانان نشست مشارکت و دیدگاه های خود را نسبت به موضوعات طرح شده مطرح کرد.


برای مشاهده فیلم کامل نشست به لینک زیر مراجعه کنید:

https://www.taqrib.ir/fa/video/نشست-سیزدهم-با-عنوان-بررسی-امیت-و-جایگاه-امت-واحده-اسلامی-در-قرآن-کریم

کلمات کلیدی

ارسال نظر