به گزارش روابط عمومی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، وبینار «شهید مولوی ایاز نیازی؛ منادی وحدت» به همت شورای اخوت اسلامی افغانستان و با همکاری مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی برگزار می شود.
در این وبینار علاوه بر حجت الاسلام و المسلمین شهریاری دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، مولوی حبیب الله حسام رئیس شورای اخوت اسلامی افغانستان، آیت الله محمد هاشم صالحی مدرس رئیس شورای علمای شیعه افغانستان، مولوی محمد میر مدنی خطیب مسجد جامع اویس قرنی کابل، دکتر سید محمد هاشمی رئیس دانشگاه شرعیات ننگرها، مولوی محمد مختار مفلح رئیس نهضت اسلامی افغانستان، مولوی عبدالقادر ثاقب امام و خطیب مسجد جامع کابل، مولوی محمد سرور عمری رئیس دانشگاه میوند، مولوی فضل الکریم سراجی رئیس عمومی مساجد افغانستان و مولوی سید ابراهیم فاضلی عضو شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی سخنرانی خواهند کرد.
این وبینار در راستای برنامه سالانه مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی جهت گرامیداشت بزرگان و پیشگامان عرصه تقریب و وحدت در سطح جهان اسلام می باشد.
لینک های شرکت در وبینار:
http://youtu.be/srpoolsg5iq
http://www.aparat.com/taqribit/live
بسم الله الرحمن الرحيم
شهيد اياز نيازى منادى وحدت
آغاز زندگى:
محمّد اياز نيازى در سال 1343 شمسى در شهر يمگان از توابع ولايت بدخشان واقع در شمال شرقى كشور افغانستان متولد شد. او در دوازده سالگى موفق به حفظ كل قرآن كريم شد و پس از پايان دورهى مدرسه ابتدايى در زادگاه خود براى فراگيرى علوم اسلامى، راهى پاكستان شده و در دار العلوم مركزى دار القراء پيشاور در بخش علوم شرعى و قرائت درس خواند.
نيازى بعد راهى دانشگاه الازهر مصر شد و در آنجا در بخش اقتصاد اسلامى تا مقطع كارشناسى ارشد تحصيل كرد ودكتراى خود را در رشتهى روابط بين الملل از ديدگاه فقه اسلامى از اين دانشگاه اخذ كرد.
او بعد از اتمام دوره تحصيلات عالى از مصر به افغانستان برگشت و مدت هفت سال استاد دانشكده شرعيات دانشگاه كابل بود. او بر علاوه تدريس در دانشگاه خطيب مسجد جامع وزير اكبرخان، مهمترين مسجد از نظر جايگاه مذهبى – سياسى در ميان مساجد افغانستان نيز بود.
فعاليتهاى دينى:
دكتر نيازى با دعوت جامعه اسلامى به ارزشهاى انسان و اخوت اسلامى خار چشم دشمنان مردم مسلمان افغانستان بود. شهيد نيازى توانسته بود در شرايط امروز كه هجوم فرهنگ بيگانه بر تفكر عدهاى از جوانان افغانستان تأثير كذاشته است جمع زيادى از جوانان را متوجه مسئوليتهاى دينى شان نمايد. چنانكه در روزهاى جمعه در مسجد جامع وزير اكبرخان بيشت راز صدها نمازگذار تجمع مىكردند بيش از هفتاد درص داين جماعت را قشر جوان تشكيل مىداد.
بيشترين مخاطبين اين شخصيت والاى جامع اسلامى چه در حلقات دينى و چه در خطبههاى نمازهاى جمعه جوانان بودند. او همچنين از طريق برخى از تلويزيونهاى محلى افغانستان برنامههاى دينى اجرا مىكرد و به پرسشهاى مخاطبان پاسخ مىگفت.
شخصيت تقريبى:
دكتر شهيد ديدگاه تقريبى و مصالحه آميز داشت و مردم و همه گروهها را به وحدت، اتحاد، همدلى و همديگر پذيرى تشويق و ترغب مىكرد. تا همه زير يك چتر و نظام واحد افغانستان آزاد و اسلامى به زندگى صلح آميز ادامه دهند.
سخنگوى شوراى علماى شيعه افغانستان حجت الاسلام والمسلمين محمد فياض ارزگانى درباره شخصيت تقريبى ايشان گفته است: مولوى دكتر محمّد اياز نيازى استاد دانشگاه و امام مسجد وزير محمداكبر خان كابل، در برابر مفاسد و جريانهاى افراطى موضع مشخص و روشن داشت و به دعوت مردم به وحدت اسلامى و اتحاد تاكيد مىكرد.
اين عضو شوراى علماى شيعه افغانستان با بيان اين كه، استاد نيازى تفرقه و نفاق مذهبى را به شدت رد مىكرد، اظهار داشت: امام مسجد وزير محمد اكبر خان در تبليغات و سخرانىهاى خود در نمازهاى جمعه و جماعات اهميت فوق العاده به هماهنگى و اخوت ميان مذاهب اسلامى در محور دين قائل بود و به پرهيز از روحيه تفرقه، نفرت و تكفير تاكيد مىكرد.
فياض ارزگانى تاكيد كرد: كسانى كه چهرهها و شخصيتهاى تاثيرگذار تقريبى و معتدل را مانع افراطگرايى خودشان مىدانند چنين جنايتهاى غيرانسانى را مرتكب مىشوند.
لطف الله حق پرست عضو شوراى اخوت اسلامى افغانستان در مصاحبه با خبرگزارى صداى افغان (آوا) در مورد شخصيت دكتر نياز چنين گفت: شهيد نيازى با اينكه از علماى اهل سنت بود، اما در ميان شيعان افغانستان نيز جايگاه ويژهاى داشت، واكنشها درفضاى مجازى و حقيقى پس از شهادت او به خوبى نشان داد كه او متعلق به تمام پيروان مذاهب قبول شده در افغانستان بوده است.
او دليل محبوبيت شهيد نيازى را وسعت انديشه، سعه صدر، رفتار اعتدال گرايانه و نداشتن تعصب قومى و مذهبى دانست و گفت كه «در ميان اهل تسنن و تشيع، شخصيتهايى بودند و هستند كه فرات راز محدوده مذهب بلكه در سطح كل اسلام فكر مىكنند، اما متاسفانه تعدادشان اندك است».
اين عالم دينى بيان كرد كه كسى كه مسائل قومى، مذهبى، سمتى، نژادى و حزبى را دامن نمىزند و همواره از اتحاد و اخوت صلح و اعتدال سخن مىگويد، متعلق به همه مسلمانان جهان است و همه هم او را دوست دارند.
اياز نيازى، از جمله چهرههاى مذهبى بود كه از حملات داعش انتقاد مىكرد و در عين حال حضور و حملات نيروهاى خارجى بر مواضع ملكى (غيرنظامى) را در خطابههاى خود به باد انتقاد مىگرفت.
مولوى سيد عبدالهادى هدايت رئيس بنياد دعوت اسلامى علماى افغانستان و از نزديكان شهيد دكتر نيازى در مورد شخصيت وجايگاه ايشان مىگويد: از 30 سال پيش تا به حال با شناختى كه از ايشان داشتيم ايشان از اخلاق نيك، روحيه بلند دعوت و بيدارگرى جه در عنفوان جوانى و چه در عنفوان جوانى و چه ساليان اخير برخوردار بودند، دكتر شهيد به يقين از سرمايههاى بزرگ فكرى اسلامى و معنوى دينى در كشور بودند نه تنها در ساليان اخير، بكله در جريان سال هاى تحصيل و جهاد و هجرت جوان پرتلاش و دعوتگر معتدل بودند حلقات و طيفهاى مختلف در ميان طلبههاى دينى در دارالحفاظها، پوهنتون، مكاتب، مدارس جايگاه به خصوص خود را داشتند رسالتى را كه در رساتاى دعوت گرى در پانزده سال اخير ايفا كردند بىنظير بود. از جمله كسانى بود كه هدفمندانه براى تطبيق آرمانها و اهداف بنيان گذاران نهضت اسلامى تلاش كرده در كنار رهبران بزرگ جهادى كشور نخبههاى دينى جايگاه برجسته داشتند به خصوص در ميان مردم و جهان اسلام از شخصيت قابل احترام بودند. بايد گفت دكتر نيازى باظ رفيت بلند علمى دينى و اسلامى در شمار دعوتگران بزرگ قرار داشت در جهان سلام جايگاه بخصوص را احراز نموده بودند.
ويژگيهاى شخصيتى:
مولوى كمالالدين حامد استاد دانشگاه نيز در گفتگويى با خبرگزارى صداى افغان (آوا) گفت كه دكتر نيازى داراى سه ويژگى مهم بود كه متاسفانه اكثر از علما به خصوص علماى اهل سنت امروز فاقد آن هستند.
به گفته وى، اولين ويژگى شهيد نيازى اين بود كه هيچگاه وارد مباحث اختلاف برانگيز مذهبى ميان شيعه و سنى نمىشد و همه فعاليتهايش در مسائل، فقهى عبادى و اخلاقى و تاريخ اسلام بود.
وى خاطرنشان كرد كه آقاى نياى در طى نزديك به دو دهه از فعاليت خود هيچگاه سخن اختلاف برانگيز كه بار منفى داشته باشد و باعث اختلافت مذهبى گردد، نگفت و همواره محاسبه دقيق داشت و درك مىكرد كه ما به جاى اينكه ابرژى خود را صرف به كرسى نشاندن مسائل اختلافى كنيم، بايد براى گفتگوى مشترك و همزيستى مسالمت آميز به خصوص ميان مذاهب اسلامى تلاش كنيم.
به گفته حامد، هر چند بر خلاف ديگر كشورهاى، در افغانستان سابقه جنگ مذهبى وجود ندارد، اما در اين اواخر انديشههاى افراطى البته به صورت پراكنده شكل گرفته كه خطر آفرين است و اگر اين تفكر از زبان امثال شهيد نيازى بسط داده و تبديل به يك سيستم روش مند درجهت اختلافات مذهبى مىشد ، ديگر قابل جمع نبود.
او اظهار داشت كه خوشبختانه آقاى نيازى و امثال او نه تنها كه از قضايايى انديشه افراطيت بدور بودند، بلكه آگاهانه موضع گيرى جدى مىكرد.
اين عالم دين گفت كه ويژگى دوم شهيد نيازى كه جايگاه اورا در ميان اقوام و پيروان مذاهب مختلف بلند برده بود، اين بود كه هميشه با زبان جذاب و قابل فهم پيش از اينكه مردم را از مشكلات قومى و مذهبى بترساند، به راه حلها مى پرداخت و به گذر از اختلافات توجه مىكرد، در حالى كه بسيارى از علما در بزرگ سازى مشكلات، سليقه خوب دارند، اما راه حل و ابتكار براى بيورن رفت از معضل ندارند به همين دليل به جاى اينكه عده اى را به اسلام جذب كنند، از اسلام و ارزشهاى دينى دور مىكنند.
ويژگى سوم شهيد نيازى دور بودن ا واز زدوبندهاى سياسى بود، با اينكه يگانه منتقد سرسخت از اعمال و نارسايىهاى حكومت داشت و از طريق منبر و خطابه آنرا اظهار مىكرد، اما عملاً از سياست گذارىهاى كه در قالب دين پياده نمىشد، دور بود.
شهادت:
دكتر نيازى شامگاه سه شنبه 13 خردادماه 1399 در پى انفجارى كه در مسجد وزير اكبر خان رخداد زخمى شد.
ساعاتى بعد سخنگوى وزارت داخله افغانستان العان كرد «مولوى اياز نيازى كه در انفجار شام امروز مجروح گرديده بود، به شهادت رسيد.
مراسم تشييع جنازهى وى در روز پنج شنبه 15 خرداد برگزار شد و شمار زيادى از مردم به همراه چهرههاى سياسى و مقام هاى حكومتى در آن شركت كردند. نماز جنازه در يك استاديوم فوتبال در شرق كابل تحت تدابير شديد امنيتى برگزار خبرگزارى اسوشيتدپرس، گروه داعش روز پنج شنبه، 15 خرداد با نشر بيانيهاى در وب سايت متعلق به اين گروه با «مرتد» اعلام كردن دكتر اياز نيازى، مسئوليتا ين انفجار و ترور ناجوانمردانه را به عهده گرفت.
واكنشها نسبت به شهادت دكتر نيازى:
حامد كرزاى، رئيس جمهورى پيشين افغانستان، در گذشت دكتر نيازى را «ضايعه بزرگ و جبران نا پذير» خوانده و از شهادت او ابراز تاسف كرد.
محمد اشرف غنى، رئيس جمهور افغانستان، پس از اطلاع از اين حادثه، اين واقعه را محكوم كرد. وى در واكنش به اين رويداد، گفت كه حمله بر مساجد، تكايا، شفاخانهها، غيرنظاميان و تأسيسات عامه، جنايت ضد بشرى است. غنى، به نهادهاى مربوطه دستور داده است تا اين رويداد را به گونهى همه جانبه مورد بررسى قرار دهند.
عبدالله عبدالله، رئيس شوراى عالى مصالحهى ملى، اين حمله را بزدلانه، دشمنى آشكار با دين اسلام، جامعهى مذهبى و تمام مردم افغانستان دانست. وى، ازد كتر اياز نيازى، به عنوان دانشمند شهير، عالم متقى، روحانى پرهيزگار و خطيب خير خواه ياد كرد و گشته شدن او را ضايعه جبران ناپذير براى جامعه علمى – مذهبى افغانستان دانست و در صفحه فيسبوكش نوشت كه: «او همواره بر صلح، ثبات و پايان جنگ و خونريزى در كشور تاكي دمىورزيد.»
امر الله صالح، معاون أول رياست جمهورى، در واكنش به اين رويداد، نوشت كه طالبها نمىتوانند با نوشتن دو جمله خود را از اين جنايت و ترور برانت دهند؛ زيرا اين گروه، مخترع وآغازگر عمل زشت انفجار در مسجد، قتل عام علماى دين كه بيرو ناز پاكستان درس خواندهاند، انتحار عليه شخصيتهاى قومى، سياسى و علمى در كشور اند.
سرور دانش، معاون دوم رياست جمهورى نيز در واكنش به اين رويداد، گفت: كه تروريستها، از هيچ نوع عمل ضد انسانى و ضد اسلامى دريغ نمىكنند و هنوز هم ميل سيرى ناپذير در كشتار و جنايت دارند.
دانش افزود: «هيچ گروه تروريستى و افراطى كه بساط كشتار و خشونت را در ميان مسلمانان گسترده و بنياد نهاده است نمىتواند خود را از اين جنايت ضد بشرى برائت دهد؛ زيرا اين عمل در ادامه همه جنايتهاى صورت گرفته است كه سالها است دامن مردم مظلوم و مسلمان ما را گرفته است و تا كنون دهها هزار انسان بىگناه را در راستاى منافع بيگانگان و دشمنان افغانستان به خاك و خون كشيده است».
معاون دوم رياست جمهورى، نيز گفت كه دكتر نيازى هيچ گناهى جز تفكر اعتدال گرايى نداشت و تنها مخالف افراطيت و كشتار مردم مسلمان به وسيله ترور و اقدامات ضد بشرى بود. به گفته او ، دكتر نيازى قربانى تفكر روشن و اسلامى خود شد.
وزارت داخله افغانستان نيز، گشته شدن دكتر اياز نيازى را ضايعه بزرگ براى افغانستان دانسته و تأكيد كرد كه اين رويداد را به كونه جدى مورد بررسى قرار داده و عاملان آن را مجازات خواهد كرد.
واكنشهاى خارجى:
علاوه بر آن ذبيح الله مجاهد، سخنگوى گروه طالبان هم ضمن محكوم كردن اين حادثه، آن را «جنايتى بزرگ» خواند.
سفير آمريكا در افغانستان نيز اين حمله را محكوم كرده و ضمن ابراز همدردى با خانواده آقاى نيازى گفت كه «مسجد محل عبادت و عشق به خدا است، نه خشونت ومرگ»!
سخنگوى وزارت خارجه ايران نيز حمله را تروريستى خواند و اقدام تروريستى گروههاى تفكيرى كه منجر به گشته شدن دكتر محمد اياز نيازى، به شدت محكوم كرده و با خانواده نيازى مرحوم و دولت و ملت افغانستان ابراز همدردى كرد.
دبير كل مجمع جهانى تقريب مذاهب اسلامى جناب حجت الاسلام و المسلمين دكتر شهريارى نيز در پيامى ضمن اين كه از ايشان به عنوان يكى از چهرههاى ممتاز فرهنگى واز پيشتازان مقوله و حدت و اخوت مسلمين ياد كرد شهادتا يشان را نوعى توطئه براى حذف و ترور چهرههاى اثرگذار تقريبى و فرهيخته از سوى استكبار و ايادى آنها در منطقه دانست.
منابع:
1. خبرگزارى صداى افغان (آوا)([1])
2. خبرگزارى پارس تودى([2])
3. روزنامه انيس([3])
4. خبرگزارى افق([4])
5. بى بى سى فارسى([5])
6. ويكى پديا([6])
7. خبرگزارى تقريب([7])
8 . دويچه وله درى([8])
([1]) https://www.avapress.com/fa/news/211437.
([2]) https://parsstoday.com/dari/dari/news/uncategorised-i110164.
([3]) https://dai1ies.gov.af/anis.
([4]) https://ufuqnews.com/archives/150819.
([5]) https://www.bbc.com/persian/afghanistan-52906958.
([6]) https://fa.wikipedia.org/wiki.
([7]) https://www.taghribnews.com/fa/news/464865.
([8]) https://www.bw.com/fa-af.
ارسال نظر