محسن مسچی معاون امور ایران مجمع تقریب و مشاور عالی دبیرکل این مجمع در ادامه سفر به کردستان با ماموستا ملا محمود مدرس کردستانی عالم ،عارف و مدرس برجسته مذهب شافعی دیدار و گفتگو کرد.
به گزارش روابط عمومی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، مشروح این دیدار و جلسه در مصاحبه با وی در ادامه می آید:
معاون ایران مجمع بیان نمودند:با توجه به اینکه یکی از درخواستهای اعضای شورای افتا از مجمع ، به عنوان برنامه جنبی همایش، بازدید میهمانان همایش از روستای تاریخی نگل و زیارت قرآن موجود در آن خطه و ملاقات و جلسه با شخصیت برجسته دینی و علمی شافعی مذهب در استان کردستان، یعنی ماموستا ملا محمود مدرس کردستانی بود، سفری هم به منطقه نگل داشتیم.
آقای مسچی افزودند ،روستای نگل با حدود چهار هزار نفر جمعیت در 65 کیلومتری شهر سنندج و در جاده سنندج مریوان قرار گرفته و از اماکن تاریخی و قدیمی استان کردستان است.
در این روستا مسجدی به نام مسجد عبدالله عمر داریم که در آن قرآنی نگهداری می شود و مشهور است که کتابت این قرآن درصدر اسلام بوده و به نام قرآن نگل مشهور است و از نخستین قرآنهای کتابت شده در زمان خلیفه سوم ،عثمان بن عفان است و یکی از چهار قرآن خطی است که در عصر خلیفه سوم به چهار منطقه و اقلیم مسلمان نشین در دنیا جهت هدایت مردم ارسال شده است.
این قرآن بر روی پوست و در قطع رحلی به خط کوفی و تذهیب و طلاکاری شده مزین به نقوش گیاهی است و در فهرست اموال منقول ملی و تاریخی کشور ثبت شده است.
این قرآن از جمله ده قرآن تاریخی استان کردستان ،بازمانده از دوره های مختلف اسلامی از صدر اسلام، دوره میانه اسلامی و دوره معاصر است که در این استان حفظ و نگهداری می شود؛ صفحات این قرآن چرم قهوه ای است و طول و عرض آن 38 در 21 سانتیمتر است.
این قرآن در روستای نگل نگهداری می شود؛ از دیگر روستاهایی که در استان کردستان دارای قرآن تاریخی هستند، روستاهای سلین ، کاشتر، کانی مشکان ،مولان آباد، نجنه علیا و هفتاش هستند. که تا کنون هفت مورد از این قرآنهای قدیمی در منطقه کردستان بازسازی شده و در همان روستاها نگهداری می شوند.
علاقه مردم منطقه به این قرآن با اعتقاد به اینکه مشکل گشاست و مردم برای مشکلات خود به آن متوسل می شوند بسیار شدید است.
متأسفانه این قرآن تا کنون چندین بار مورد دستبرد قرار گرفته، ولی دوباره با حمایت مردم و مسئولین دولتی به جایگاه اصلی اش که همان مسجد نگل است بازگردانده شده است ،اخیرا این قرآن جهت حفاظت بیشتر به امر مقام معظم رهبری در محفظه ای آهنین با شیشه های ضد گلوگه نگهداری می شود.
قرآن مذکور یکی از جاذبه های دیدنی استان کردستان محسوب می شود که مردم به این قرآن و معنویت این منطقه و مسجد خیلی اعتقاد دارند و گردشگران بسیار زیادی جهت دیدار به این منطقه می آیند و طبیعتا این منطقه هم به دلیل سابقه تاریخی و هم وجود این قرآن و هم جاذبه های گردشگری دیگر مثل پل خشتی، موزه نگل، آبشار معروف، قعله یزدگرد؛ دریاچه طبیعی،و تپه های باستانی که دارد از طرف مسئولین استان ،پیشنهاد شده که به عنوان یکی از مناطقی باشد که میهمانان داخلی و خارجی همایش از این منطقه و قرآن تاریخی بازدید داشته باشند.
همچنین از طرف دوستان پیشنهاد شد که جلسه و ملاقاتی هم با یکی از بزرگترین شخصیت های مذهبی شافعی در کردستان یعنی ماموستا ملا محمود مدرس کردستانی انجام شود و ضرورت داشت که برای دعوت از ایشان به عنوان سخنران در همایش وحدت حضورا اقدام شود.
ماموستا ملا محمود مدرس، به عنوان بزرگترین عالم شافعی کردستان مطرح است؛ شخصیتی عالم، محدث، عارف، متکلم و فقیه بزرگی است که تا کنون بیش از دویست عالم برجسته را در منطقه کردستان در حوزه درسی خود تربیت کرده است.
ایشان بیش از 170 اجازه علمی برای علمای بزرگ شافعی مذهب در منطقه کردستانات صادر کرده است ،اجازاتی که از جهت علمی بسیار ارزشمند است و جالب این است که سلسله اجازات معنعن ایشان متصل به اهل بیت گرامی پیامبراسلام (ص) است این اجازات از طریق عارف بزرگ معروف کرخی به حضرت امام رضا (ع) و از امام رضا(ع) به امیرالمؤمنین(ع) و پیامبرگرامی اسلام (ص) متصل می شود.
قابل توجه است که در گذشته تاریخی در حوزه های علمی کردستان مستندات کتب و دروس و اجازات علمی و روائی و..، عمدتا به سیره ،احادیث ،گفتار ،نوشته ها و نکات مطروحه توسط اهل بیت (ع) مستند و متوجه بوده است.
ماموستا مدرس بیش از 80 سال سن دارد و اصالتا از روستای کال علیا مریوان هستند که بعدا به سروآباد آمده اند و الان بیست و چند سال است که در بخش نگل ساکن هستند و مدیریت مدرسه علمیه امام شافعی را عهده دار و مشغول به تربیت طلاب و درس هستند.
آقای مسچی افزودند ،حدود دو ساعت با ماموستا مدرس جلسه داشتیم که عمدتا پیرامون مسائل فقهی ،کلامی،حدیثی و کتب درسی اهل سنت بود، از نکاتی که ایشان بر آن تأکید داشتند، اینکه کتابهای قدیمی درسی ما در حوزه های سنتی با مدح و منقبت اهل بیت(ع) و کلام ائمه اطهار (ع) شروع می شد و سرشاخه علوم و دروس بزرگان دینی ما متصل به علوم اهل بیت (ع) بوده است.
ماموستا ملا محمود مدرس شخصیتی است که علاقه مند و محب به اهل بیت(ع) و خصوصا حضرت اباعبدالله حسین(ع) است و این عشق و محبت را از خصوصیات مذهب شافعی و امام شافعی می دانستند که کلیه علمای مذهب شافعی نیز این خصوصیت را دارند، ایشان علی رغم ضعف جسمی که داشتند، در رابطه با بحثهای کلامی و تفسیری و جایگاه علوم اهل بیت(ع) در منابع اهل سنت بحث بسیار شیرین و زیبایی داشتند و کتابهای بسیار زیادی را به عنوان مستند کلام خود آوردند و بیان نمودند در گذشته تاریخی، کتبی که در مدارس و حوزه های علمیه اهل سنت تدریس می کردند؛ کتابهایی بوده که با مدح و منقبت و گرامیداشت مقام علمی و عرفانی اهل بیت(ع) شروع شده و جایگاه رفیع آنان در آنها ذکر شده و مورد توجه بوده است و آنچه که در حوزه ها و مراکز علمی اهل سنت تدریس می شده است ،نوعا از علوم معرفتی و خصوصا در زمینه های اخلاقی و عرفانی، علومی بوده است که از اهل بیت(ع) اخذ شده و این موضوع در اجازات علمی که به علمای بزرگ داده می شد مشهود است.
ایشان نمونه ای از اجازه علمی خود را به ما اعطا کردند که در آن سلسله روات علمی و حدیثی که آمده بود از طریق امام رضا(ع) به حضرت امیر(ع) ختم می شد و این برای ما خیلی جالب بود که در سنت گذشته حوزوی در کردستان ایران، توجه به علوم اهل بیت (ع) و بزرگداشت مقام علمی و عرفانی و دینی اهل بیت(ع) بسیار مورد توجه بوده و این عالم بزرگ هم از جمله علمای سنتی و بزرگوار این خطه هستند که هنوز با همان شیوه سلف صالح ،مسیر تدریس و علم را ادامه داده و موجب برکت و خیر در منطقه کردستان هستند.
در پایان از ایشان برای حضور و سخنرانی در همایش وحدت اسلامی دعوت شد که مطابق با مصوب جلسات قبلی ما با مسئولین استان کردستان بود.
ارسال نظر