وب سایت رسمی مجمع جهانى تقريب مذاهب اسلامى

اهم اخبار تقریب مذاهب اسلامی

مجمع جهانى تقريب مذاهب اسلامى
سایت رسمی مجمع جهانى تقريب مذاهب اسلامى
وبینار منطقه ای غرب آسیا با عنوان «همکاری اسلامی در مواجهه با مصائب و بلایا» برگزار شد
۱۳۹۹/۰۸/۱۷ ۰۸:۲۸ 1467

وبینار منطقه ای غرب آسیا با عنوان «همکاری اسلامی در مواجهه با مصائب و بلایا» برگزار شد

به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه خبرگزاری تقریب، شیخ مهدی الصمیدعی، مفتی اهل سنت عراق و رئیس دار الافتاء این کشور، در سخنانی در وبینار منطقه ای غرب آسیا با عنوان «همکاری اسلامی در مواجهه با مصائب و بلایا» که در پنجمین روز کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی برگزار شد، به لزوم همکاری میان مسلمانان پرداخت و گفت: خداوند متعال، با توجه به قدرت خود و تقدیری که در آفرینش داشته است، انسان را ضعیف آفرید. لذا با توجه به اینکه انسان، موجودی ضعیف است پس نیازمند یک یاور و همراه است تا به زندگی خود با قدرت ادامه دهد. بنابراین، زندگی انسان ها بر پایه همکاری بین یکدیگر بنا شده است.
 


وی با بیان اینکه همکاری میان مسلمانان بسیار مهم است و خداوند متعال آن را واجب دانسته و اساس دین و دنیای انسان قرار داده است خاطرنشان کرد: همکاری میان مسلمانان واجب است و این مساله لازمه زندگی است و در جنبه های مختلف زندگی مسلمانان که بر پایه نیکی و تقوا است، متجلی می شود.
 
الصمیدعی ادامه داد: از آیات قرآن و احادیث پیامبر (ص) مشخص می شود که تنها با "همبستگی اسلامی" - که از طریق همکاری در اعمال نیک، تقوا، همکاری، همدردی، دعوت به حق و صبوری قابل تحقق است - امور میان بندگان خداوند عملیاتی شده، منافع آن ها محقق می شود و به اتحاد خواهند رسید و دشمنان از آن ها هراسان خواهند شد.
 
وی به معنای همبستگی اشاره کرد و گفت: همبستگی به معنای همکاری و همیاری و هر واژه ای که به این معنا اشاره دارد است و امر به معروف و نهی از منکر، دعوت به سوی خداوند متعال، راهنمایی مردم به سمت سعادت و نجات، اصلاح مسائل دنیوی و اخروی آنان، آموزش افراد، یاری رساندن به مظلومان و درماندگان، مبارزه با ستمگران و مفسدان، پاسداری از امنیت و راه های ارتباطی بین مسلمانان را نیز شامل می شود که همه اینها در راستای تحقق منافع مشترک دینی و دنیایی است و در راستای سهولت بخشیدن همکاری میان مسلمانان در همه اموری است که به پاسداری از حق و برپایی عدل و گسترش امنیت و صلح در جهان منجر شود. همچنین همبستگی، اصلاح امور مسلمانان، پایان دادن به درگیری های مسلح میان آنان و مبارزه با ستمگران را شامل می شود.
 
وی با اشاره به مسئله فلسطین اظهار کرد: فلسطین امروز اوضاع نا بسامانی دارد. وقتی که مسلمانان لباس اسلام از تن خود درآوردند و به فرموده خداوند متعال درباره برادری مسلمانان عمل نکردند، مساله فلسطین نیز رها شد و دشمنان خداوند متعال به معامله فلسطین و داد و ستد آن پرداختند. و امروز جامه حیا برداشته شده و خیلی ها بی غیرت و بی آبرو شدند و حتی عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی را آشکار و علنی کردند و متاسفانه بسیاری از مسلمانان نسبت به امر این سکوت کرده و تماشاگر هستند.
 
الصمیدعی در پایان با بیان اینکه وحدت امت اسلامی میان ما مسلمانان واجب است و هیچ تفاوتی میان عرب و غیر عرب مگر در مساله تقوا وجود ندارد؛ گفت: هر مسلمانی که شهادتین را بگوید، یاری رساندن به او امری واجب است و هرکس باید به میزان توانش یاری رساند.


مفتی دیار یمن: امت مسلمان مورد آزمایش الهی قرار گرفته است
 
در ادامه وبینار، علامه سید شمس الدین شرف الدین، مفتی دیار یمن در سخنانی گفت: امروز امت اسلامی در حال گذر از شرایط بسیار حساسی است و با هجمه های مکرر دشمنان روبه روست. امروز بیش از پیش نیاز داریم که به پیامبر اکرم تمسک جوییم تا با این هجمه ها از جمله انتشار تصاویر کاریکاتوری و انتساب گزافه های باطل به پیامبر مقابله کنیم. لذا در چنین شرایطی ما باید بیش از پیش به دنبال وحدت بوده و آنگونه که شایسته این امت است در صحنه حاضر شویم که دشمنان ببینند این امت، امت واحد بوده و علی رغم اختلاف نظر ها هرگز امتی چند دسته نیست. چون همگی به خداوند و رسول اکرم، به یک کتاب و به سنت های رسول اکرم و روز قیامت ایمان دارند و همه رو به سوی یک قبله نماز می خوانند.


 

 


علامه شرف الدین با بیان اینکه امروز ما باید از گذشته برای آنچه پیرامونمان می گذرد درس بگیریم و از آموزه های رسول اکرم برای تحکیم پیوند برادری و محبت، وحدت و تحقق عزت و کرامت بهره جوییم، اظهار کرد: اکنون که با این هجمه ها روبه رو هستیم باید عزم خود را جزم کنیم و با پیروی از سنت رسول اکرم، به حکمت و شجاعت آراسته گردیم چون برای مقابله با هجمه دشمنان راهی جز وحدت و دعوت مسلمانان به جهاد فی سبیل الله نیست. خداوند به پیامبر ص در شرایطی که واقعا کمترین تجهیزات و امکانات را در اختیار داشت کمک کرد و به او گفت: وکفی بربک نصیرا... و این چنین بود که کسانی که به امکانات خود می نازیدند مجبور شدند دوباره خود را تجهیز کنند.

وی با اشاره به خطرات کنونی حاکم بر جوامع انسانی گفت: ما اکنون با خطرات زیادی مواجه هستیم. به عنوان مثال یکی از بحران های کنونی ویروس کرونا است. ظهور ویروس نشان دهنده دو مساله است. یکی آنکه عقوبتی الهی در برابر کارهایی است که مردم مرتکب می شوند چون خداوند متعال نیز فرموده است اگر به مصیبتی دچار شدید بدون شک آن مصیبت از سوی خود شماست. پس آیات قرآن نیز نشان می دهند که این مساله عقوبتی برای کارهای خود ماست و ما باید به خود رجوع کنیم و ببینیم که در کجا با سنت پیامبر و کتاب خدا مخالفت کرده ایم. مثلا در حال حاضر ربا در کشورهای اسلامی معمول شده است در حالی که در دین حرام اعلام شده است. علاوه بر این، رشوه، بی حجابی، تزویر، دوستی با یهود و غیره نیز وجود دارد. پس باید در این شرایط اعمال خود را کنکاش کرده و توبه کنیم و مردم را به رجوع به سنن رسول اکرم و کتاب خدا دعوت نماییم .
 
علامه شرف الدین افزود: احتمال دوم، آزمایش الهی است. گاهی انسان اعمال صالح انجام می دهد و جامعه نیز جامعه صالحی است اما همانطور که پیش از این نیز انبیای الهی که البته بسیار صالح تر از ما بودند، مورد آزمایش قرار گرفته اند، شاید ما هم با آزمایش الهی مواجه هستیم. در شرایط آزمایش الهی نیز بر ماست که با صبر و حمد و تسبیح خداوند این آزمایش را پشت سر نهیم و به پروتکل های بهداشتی پایبند باشیم. ما تا زمانی که دارو یا واکسنی برای این ویروس کشف شود باید با توبه و رجوع به خداوند متعال امید خروج از آن را داشته باشیم. چرا که خداوند بهترین وسیله برای درمان هر دردی است. و در این میان استغفار و توبه درمان این درد است .
 

الحوثی: امت عربی و اسلامی باید به دین و قرآن و وحدت خود بازگردد

عبدالمجید الحوثی، نایب رئیس رابطه علمای یمن نیز با بیان اینکه کنفرانس وحدت امسال در شرایط استثنایی برگزار می شود که همه جهان از جمله جهان عرب و اسلام با بیماری کرونا دست به گریبان است، گفت: انسان مومن در زندگی با اعتماد کاملی که نشأت گرفته از ایمانش به خداوند متعال است حرکت می کند و بر اساس آیات قرآن کریم ایمان به خداوند متعال به انسان حس اعتماد می دهد.
 

 


وی افزود: همه گیری کرونا نیز یکی از این بلایاست که انسان مومن اگر با خالق متعال خود درارتباط قوی باشد می داندکه در این زندگی جز آن چه خداوند برای او نوشته اتفاق نخواهد افتاد زیرا خداوند مولای کسانی است که ایمان آورده اند و کافران مولایی ندارند.
 
الحوثی ادامه داد: مومن تحت سرپرستی و عنایت خالق متعال است و پیشامدی برای وی اتفاق نمی افتد مگر آن که خداوند متعال می داند که در آن خیری برای او نهفته است. اما همه این ها مانع نمی شود که انسان از اسباب و جوانب الهی که اساس این هستی است بهره ببرد.
 
وی در پایان تاکید کرد: بر این اساس امت عربی و اسلامی باید به دین و قرآن و وحدت خود بازگردد زیرا در آن خیر و برکت و قدرت خواهد بود؛ چه در مقابله با کرونا و چه پس از کرونا. بی شک جهان نقشه راه متفاوتی پس از همه گیری کرونا خواهد داشت و مسلمانان و مومنان و کشورهای عربی و ملت های عربی و اسلامی باید در در صف مقدم پیشروی به سوی آینده ای بهتر پس از این همه گیری باشند.


الکبیسی: نظام جهانی در بیماری کرونا ناتوانی و فساد خود را ثابت کرده است
 
شیخ جلال لطیف الکبیسی، رئیس شورای علمای الانبار، با بیان اینکه شیوع بیماری کرونا مانع برگزاری کنفرانس وحدت امسال به شکل سال های گذشته شد، گفت: بسیاری از دشمنان اسلام و مسلمین سعی کردند از این فرصت سوء استفاده کرده و اسلام و مسلمین را ضعیف کنند اما تا زمانی که مردانی هستند که در مسیر  لا اله الا الله، محمد رسول الله و محبت اهل بیت محمد مصطفی – صلی الله علیه و آله و سلم- گام بر می دارند مجالی برای دشمنان باقی نمی ماند که بتوانند توطئه هایشان را به نتیجه برسانند.
 

 


وی با بیان اینکه خداوند متعال می خواست به انسان نشان دهد که چقدر در مقابل خداوند بلند مرتبه ضعیف و بیچاره است، گفت: یکی از نکاتی که خداوند متعال اراده کرد برای بندگانش آشکار شود این بود که این حقیقت را بدانند که نظام جهانی امروز ناتوانی و فساد و بیماری خود را ثابت کرده و طبیعی است یک بیماری همه گیر  اجتماعی ممکن است به یک جنگ فراگیر تبدیل شود که پایانش را جز خدا کسی نمی داند.
 
الکبیسی ادامه داد: ویروس کرونا تقلبی بودن ساختار تمدن غرب و نظام سیاسی جهان و ضعف سیستم سلامت در جهان متمدن و عقب گرد اخلاقیات اجتماعی و مدنی را ثابت کرد. اما این امور مسلمانان را به بازنگری در عمق اخلاق تمدن بزرگ اسلام وا می دارد.
 
وی در پایان از مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی به خاطر تلاش ها و دعوت از علمای جهان اسلام برای شرکت در این کنفرانس و تبیین نقش مجمع تقریب در تقریب بین مذاهب و محبت و همدلی بین آنان تشکر و قدردانی کرد.
 

نقشبندی: وهابیت بزرگترین و بدترین مصیبت های این دنیاست

سید بهاءالدین نقشبندی، رئیس مؤسسه اهل تصوف اقلیم کردستان عراق، هم در سخنانی تأکید کرد: زندگی دنیا، هرگز، در یک خط مستقیم به پیش نمی رود و برای هیچ کس یکسره گوارا نخواهد بود؛ چه آنکه رنج ها، دشواری ها، مصیبت ها و بلایا میهمان این زندگی هستند و گریزی از آن نیست. این سنت پروردگار دربارۀ بندگان خویش است و دگرگونی نمی پذیرد.
 

 


وی خاطرنشان کرد: دشواری های روزگار سنجش ایمان افراد و آزمون شکیبایی و ثبات قدم آنان است که بر این مصیبت ها و بلایا از پروردگار پاداش نیکو می طلبند؛ تا بندگان راستگو، شکیبا و شکرگزار از دروغگویان شناخته شوند. پروردگار بر اساس حکمت والای خود، بندگانش را می آزماید تا صابران را مقرب گرداند و از رحمت خویش به ایشان پاداش نیکو دهد و آنان را که از ابتلا به آزمایش ناراحت می شوند از رحمت گستردۀ خویش محروم گرداند.
 
نقشبندی به دو گونه از بلاها اشاره کرد و گفت: بلایا و مصیبت ها دو گونه اند؛ مصیبت های ظاهری و مصیبت های وهابیت. وهابیت از بزرگترین و بدترین مصیبت های این دنیاست؛ چرا که مصیبت های وهابیت از هر بلا و مصیبت دیگری خطرناک ترند.
 
وی در پایان همگان را به صبر بر مصیبت ها و بلاها فراخواند و گفت: بدانید كه فضل و رحمت پروردگار را حد و مرزی نیست و او بهتر از آنچه می گیرد، عطا می کند. نقص و کاستی آنست که وقتی خداوند بلا را از تو دور کرد و رحمت خویش را بر تو فرود آورد، رشتۀ پیوند خود را با او را قطع کنی. چنان که وهابیت رشتۀ پیوند حقیقی را که همان همبستگی، محبت، مودت، برادری و دوستی است گسسته است.


وزیر اسبق کشور یمن: محور مقاومت باید استراتژی مقابله با تحریم و محاصره را تبیین کند
 
عبدالله سلام الحکیمی، وزیر اسبق کشور یمن، در سخنانی با پرداختن به موضوع محور مقاومت گفت: محور مقاومت در این شرایط فوق العاده و طوفانی باید به مشخص کردن فلسفه و استراتژی خود بپردازد تا به قدرتی در سطح جهان تبدیل شود و جایگاهش را در نظم جدید جهانی تثبیت کند.
 

 


وی با طرح این سوالات که: مفهوم محور مقاومت دقیقا چیست؟ و آیا به احزاب و سازمان ها و جنبش های مقاومت محدود می شود؟ گفت: چالش های بسیاری مقابل زورگویی و گردن کشی بی سابقه امپریالیسم وجود دارد که می خواهد همه کشورهای جهان را در برابر آمریکا و هم پیمانان غربی اش تسلیم کند. مزدوران آن نیز در منطقه می خواهند به نوعی استعمار جدید را اعمال کرده و کشورهای منطقه را فرمانبردار امپریالیسم کنند به این مفهوم که حاکمیت ملی و تمامیت ارضی آن ها را با وسایل مختلف مثل تحریم و محاصره که نقض آشکار روابط بین المللی است تهدید کنند.
 
 وی افزود: محور مقاومت باید استراتژی مقابله با این تحریم و محاصره بسیار خشونت آمیز را تعیین کند. همچنین باید گزینه های اقتصادی و راهکارهای مقابله اقتصادی و مقابله فرهنگی و سیاسی و نظامی و امنیتی را نیز تبیین کند تا نقش و جایگاه خود را در سطح جهانی به دست آورد، چه این محور مقاومت محدود به جهان اسلام و زیرمجموعه آن جهان عرب باشد یا در سطح جهانی فعالیت کند.
 
وزیر اسبق یمن ادامه داد: در موقعیت کنونی ما باید نشان دهیم که نیروی جدیدی وجود دارد که می تواند با روش های مخوف امپریالیسم آمریکایی-صهیونیستی و نهادهای مزدور آنان، با کمک عقل و علم و برنامه ریزی و پژوهش و نه با شعار مقابله کند تا نتایج موفقی پدید آورد.
 
الحکیمی در پایان ابراز امیدواری کرد که خداوند این تلاش هایی که در راه خیر و مقابله با طغیانگری و طاغوت و دفاع از حقوق ملت ها است را موفق بدارد.
 
 
دکتر منال فنجان: وظیفه رسانه ایجاد آگاهی مشترک انسانی برای برطرف کردن موانع است
 
دکتر منال فنجان، عضو مجمع عمومی اتحادیه جهانی زنان مسلمان و استاد دانشگاه عراق، در وبینار منطقه ای غرب آسیا، به بررسی نقش رسانه در وحدت و تقریب و ایجاد آگاهی در سایه همه‌گیری کرونا پرداخت و با اشاره به آیات قرآن درباره ابلاغ خبر گفت: آیات قرآن به روشنی نقش رسانه‌ را برای ما روشن می‌کند. خدا به پیامبر(ص) می فرماید: مأموریت تو فقط تبلیغ نیست بلکه باخبر کردن هم هست. لذا آوردن خبر کاری رسانه‌ای و اطلاع رسانی است.
 

 


وی افزود: رسانه یکی از مکانیزم‌های مختلف ارسال خبر و وسیله‌ای برای نقل و تبادل اخبار است. رسانه فقط ناقل خبر یا اتفاق نیست، بلکه یکی از اهدافش «رفتار»‌ (انسان‌ها) است. برخی مکاتب فکری بین رسانه و فناوری ارتباط قائل هستند. برخی نیز میان رسانه و فرهنگ ارتباط قائل هستند. و می‌گویند کار رسانه، نشر فرهنگ در جامعه است. به هر ترتیب همه ظواهر نشان می‌دهد که رسانه محدود به نقل خبر نیست.
 
این اندیشمند عراقی ادامه داد: به دلیل اهمیت نقش رسانه، آن را «قوه چهارم» نامیده‌اند. به این دلیل که جامعه، نهادها و کشور پس از سه قوه مجریه،‌ مقننه و قضائیه به آن متکی است. به همین دلیل است که میگویند جامعه نمی تواند از رسانه جدا باشد.
 
وی به روش رسانه ها برای شکل دادن به افکار پرداخت و گفت: این روش به این شکل است که بر روی یک موضوع متمرکز می شوند و از طریق اشکال و تصاویر مختلف و متعدد، آن را منتشر می کنند. آنها این کار را از طریق رسانه‌های مختلف مکتوب شنیداری تصویری و غیره انجام می دهند. امروز هر کسی می تواند با انتشار یک ویدیو ناقل یک خبر یا یک حادثه بوده و خود یک رسانه‌ باشد. اما چگونه می توان روی یک موضوع تمرکز کرد؟ این تمرکز از طریق تکرار می تواند آگاهی ایجاد کند. تکرار یک ایده و یک اندیشه؛ لذا از طریق تکرار به ایده‌ای تبدیل خواهد شد که بخشی از افکار عمومی آن را بپذیرد. سپس، کمی بعد از این مرحله، این ایده تقریباً به یک موضوع پذیرفته شده تبدیل خواهد شد و پس از آن، به ایده‌ای کاملا بدیهی تبدیل خواهد شد و کسی که با آن مخالفت کند استثنا یا شاذ تلقی خواهد شد.  بنابراین ملاحظه می کنیم که رسانه نقشی اساسی در خلق افکار و ایده‌های جدید است.
 
منال فنجان افزود: ما در جهان اسلام باید ببینیم آیا آنطور که شایسته است رسانه را در خدمت گرفته‌ایم که در جهت مسیر اهداف ما باشد؟ چه در بخش اقتصادی فرهنگی، چه در سطح اجتماعی و سیاسی حتی در سطح زندگی عمومی مردم؛ مثلاً در موضوع ویروس کووید-۱۹.  آیا از این امکانات استفاده کرده‌ایم آنطور که آنان [دشمنان] از امکانات خود علیه ما استفاده کرده‌اند؟ آنان ید طولایی در استفاده از رسانه علیه ما دارند. دانشمندان علوم اجتماعی در مقایسه تاثیر رسانه‌های مکتوب و تصویری دریافتند که رسانه‌های تصویری 90 درصد بیشتر از رسانه های مکتوب بر ذهن مخاطب خود تاثیر می گذارند. بنابراین امروزه، جهت دادن به افکار عمومی و ناخودآگاه جامعه و خلق حداقل سطح مشترک فهم از طریق رسانه انجام می شود.
 
وی با طرح این سوال که "چطور می توان یک آگاهی انسانی یکپارچه در قبال این فاجعه زیستی ایجاد کرد به طوری که بتوان از تجربه دیگران بهره برد؟" گفت: باید نوعی انسجام فکری ذهنی و فرهنگی و بهداشتی در همه بخش ها ایجاد کنیم. طوری که نوعی فرهنگ انسانی ایجاد کند تا مردم بر اساس آن به یکدیگر نزدیک شوند و فارغ از گرایش‌های سیاسی گردهم آیند. بنابراین ببینید که نقش رسانه چقدر مهم است که می تواند یک آگاهی مشترک انسانی ایجاد کند تا موانع را از سر راه بردارد و همچنین یک آگاهی اجتماعی در قبال مسائل ایجاد کند.
 
منال فنجان ادامه داد: نکته دیگر اینکه رسانه می تواند یک دیدگاه متفاوت جدید ایجاد کند چه در سطح اجتماعی سیاسی چه در سطح فرهنگی حقوقی بنابراین رسانه قادر است که این پدیده را از طریق امکانات زیاد موجود که خدا در اختیار ما قرار داده و از طریق فضای سایبری و دیجیتال از یک فاجعه زیستی به یک فرصت تبدیل کند و به جای اینکه این بیماری حالتی تراژیک یا چیزی کاملا منفی در زندگی امت اسلامی باشد به یک نقطه قوت تبدیل کند. بنابراین باید بنگریم چطور می توانیم مکانیسم هایی را که در اختیار داریم به کار بگیریم تا بیشترین تاثیر مثبت و سالم را داشته باشد نه اینکه واکنش تند در حوزه های مختلف از جانب افکار عمومی ایجاد کند یا اینکه همراه با تحول اشتباه باشد.
 
وی در پایان گفت: از خداوند می خواهم که این بیماری هرچه زودتر رخت بر بندد و خداوند به همه سلامتی بدهد و همه مردم از شرور و آفات آن در امان باشند. برای جمهوری اسلامی ایران که در برگزاری سالانه کنفرانس وحدت اسلامی پیشگام است نیز آرزوی توفیق و موفقیت دارم. ان‌شاءلله خدا همه آفات و شرور را از مردم و رهبر ایران، حضرت آیت الله خامنه‌ای دور کند.
 
رقیه شبلی: حکمت بلاها و ابتلاها در آموزه های دینی بررسی شد
 
رقیه شبلی کرمانشاهی، استاد فقه و اصول دانشگاه شام، درباره ابتلاها و بلاها در آموزه‌های دینی گفت: در نگاه اسلامی، حکمت الهی برای این بلاها آن است که می تواند بندگی خالص برای خدا را رقم بزند و انسانی را که مبتلا شده میتواند به خدا نزدیکتر کند. این بلا می‌تواند فرصت بدهد که او به سوی خالق خود بازگردد.
 

 


وی به صبر در بلا اشاره کرد و گفت: این بلاها به انسان صبور و نکته‌سنج که بر این آزمایش الهی صبر کرده، درجه پیامبران می دهد. این درجه، درجه‌ای از انبیا و اوصیای الهی است که خداوند آن را به کسی نمی‌دهد جز آنکه صبر پیشه سازد و امر خود را محاسبه کند و تسلیم امر خدا باشد و همچنین این امر در نهایت توکل و توحید الهی را به او میدهد.
 
وی افزود: در زمان کنونی که به آن می‌گویند زمان کرونایی، این بیماری همه‌گیر کل جهان را بدون استثناء‌ فرا گرفته و همه با آن دست به گریبان شده‌اند. بر این اساس، دنیا به چند گروه تقسیم شده است؛ گروهی با این همه‌گیری فارغ از حکمت وجودی این ابتلا، به دور از نگرش اخلاقی و انسانی به موضوع نگاه کرده اند. مثلاً آمریکا و رژیم‌های امپریالیستی با تکبر و قلدری به دیگران تعامل می‌کنند و نه تنها در مقایسه با قبل کرونا تغییری نکرده‌اند بلکه این خصایص آنها بیشتر هم شده است. آنها نه تنها تحریم ها و محاصره برخی کشورها را بر نداشته‌اند بلکه تحریم‌ها در زمان کرونا را تشدید هم کرده‌اند.
 
شبلی به گروه دوم اشاره کرد و گفت: برخی دیگر، این مصیبت ها و بلایا را در چهارچوب مسائل انسانی و اخلاقی می‌بینند. مثل چین که توانست کرونا را در خود کنترل کند و هیچگاه با بخل رفتار نکرد بلکه در حوزه های پزشکی و غیره دست کمک به سوی دیگران دراز کرد و از تجارب و یافته‌های خود در اختیار دیگران گذاشت.
 
وی در خصوص گروه سوم نیز گفت: گروه سومی هم هست که توانست حکمت وجودی این بلا و مصیبت را معنا کند. این گروه توانست بلای کرونا را از نگاه دینی و اسلامی و الهی ببیند؛ این دسته شامل جمهوری اسلامی ایران است. ایران توانست با تسلیم شدن مقابل پروردگار و توکل بر او، بندگی را به روشنی به نمایش گذارد. جامعه ایران همچنین دست یاری به سوی دیگران دراز کرد و این امر را در سطح فرد، جامعه و کشور بخوبی معنا کرد و چنین رفتاری از جمهوری اسلامی ایران جدید نیست.
 
وی در پایان خاطرنشان کرد: ما در این زمان از خداوند برای کل امت اسلامی مسئلت می‌کنیم که در این همه‌گیری، دوشادوش هم و در کنار هم باشند و در سطح فردی و جامعه و امت اسلامی رحمت خدا بر آنان نازل شود و با همکاری، همدلی و کمک به یکدیگر سبب نزول رحمت الهی شوند. از خداوند مسئلت می کنیم که ما را از این بحران از این ابتلاء خلاص کند و ما را در رحمت خود قرار دهد و شایسته معنا کردن حکمت این بلا باشیم.
 

شمس الدین: کرونا نقاب از چهره شکست خورده دشمنان برداشت

شیخ احمد شمس الدین، رئیس شورای صوفیان یمن نیز ضمن تبریک ولادت با سعادت پیامبر گرامی اسلام (ص) به حضرت آیت الله خامنه ای - مد ظله العالی - و دولت و ملت ایران، اظهار کرد: برگزاری این کنفرانس در وضعیت دشوار و موقعیت سخت کنونی که ملت های اسلامی و دیگر ملت های دنیا در آن قرار دارند بسیار به موقع بود زیرا امت اسلامی هم اکنون نیازمند برگزاری چنین کنفرانسی تحت عنوان همکاری اسلامی در مواجهه با مصائب و بلایا است. چشم امید امت اسلام به چنین کنفرانس هایی است که به هدف بررسی مشکلات و مصائب امت و پیامدهای جنگ افروزی در جهان اسلام و یافتن راه حل های مناسب برای آنها برگزار می گردد.


 

 


وی خاطرنشان کرد: این دنیا دار امتحان و مکافات است اما ما باید بین این بلایا و مشکلاتی که ساخته و پرداخته دست انسان است و او آن ها را ایجاد کرده تفاوت قائل شویم. انسانی که ادعا می کند حامی انسانیت است و برای دفاع از حقوق بشر می کوشد اما در عمل عامل ایجاد مصائب برای بشریت است و آدم کشی می کند و بین ملت ها تفرقه می اندازد؛ بی شک باید بین این مصائب و بلایای ساخته دست انسان و مصائب و بلایای طبیعی که خارج از اراده انسان است تفاوت قائل شد. زیرا برای مواجهه با هر نوع از این بلایا باید تصمیمات سرنوشت ساز و اقدامات پیشگیرانه ای اتخاذ شود.

شمس الدین به یکی از بزرگترین بلایا یعنی بیماری کرونا اشاره کرد و گفت: این مشکل چه ساخته بشر باشد و چه نباشد همه ملت ها را درگیر خود ساخته است و بین کشورهای بزرگ و مستضعف و کشورهای قوی و فقیر فرقی نگذاشته است و خسارت های بزرگی به جان و مال مردم وارد کرده است. اما به رغم همه خسارت ها و ضررهایی که همه گیری کرونا داشت از دیدگاه حکمت الهی میزانی برای سنجش انسان دوستی کسانی بود که ادعای دفاع از حقوق بشر را دارند و وانمود می کنند به اصول انسانی پایبندند و آن را رعایت کرده و از آن پشتیبانی می کنند.

وی تاکید کرد: این همه گیری نقاب از چهره شکست خورده آنان برداشت و ظاهر زشت آنان را برای همه جهانیان آشکار ساخت. از سوی دیگر این همه گیری به ما نشان داد چه کسانی به مسئولیت های انسانی خود عمل کردند و علاوه بر انجام واجبات دینی که بر عهده داشتند همه حقوق بشر را رعایت کردند.

 
الجبوری: اسلام از کسانی که با اسرائیل روابط عادی دارند برائت می جوید
 
شیخ حاتم الکریم الجبوری، نماینده مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در عراق و خطیب مساجد بغداد، هم در سخنانی با اشاره به عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی گفت:  از اتفاقاتی که در این روزهای اخیر افتاد و باعث اندوه شد عادی سازی روابط با دشمن اول اسلام و مسلمین بود. چنان که خداوند متعال می فرماید: أَشَدَّ النَّاسِ عَدَاوَةً لِلَّذِينَ آمَنُوا الْيَهُودَ وَالَّذِينَ أَشْرَكُوا (مسلما يهوديان و كسانى را كه شرك ورزيده‏ اند دشمن‏ترين مردم نسبت به مؤمنان خواهى يافت) خداوند متعال می فرماید آنان دشمن ترین مردمند پس چگونه کسانی روابط خود را با نوادگان میمون ها و خوک ها عادی سازی می کنند و مسئله اصلی و اساسی و اول اسلام یعنی آزادی مسجد الاقصای شریف و فلسطین از شر یهودیان را نادیده می گیرند.
 

 


وی افزود: این اقدام در چهارچوب تعاملات نمی گنجد بلکه در چهارچوب دشمنی و کینه پراکنی و بی توجهی به حقوق مسلمانان و نادیده گرفتن نخستین قبله و سومین حرم الهی و معراج گاه پیامبر عظیم الشأن اسلام و سرزمین انبیا و در رأس آنان حضرت ابراهیم خلیل –علیه الصلاه و السلام- است. همه انسان ها چنین اقدامی را تقبیح می کنند.
 
الجبوری تأکید کرد: اسلام از کسانی که با اسرائیل روابط عادی دارند و مسئله فلسطین را نادیده می گیرند و به صورت شبانه روزی برای کسب منافع شخصی و حفظ قصرهای ناپایدار و افزودن به اموال فانی خود تلاش می کنند برائت می جوید.
 
وی در ادامه تصریح کرد: وظیفه ما امروز این است که کمر همت ببندیم و از هیچ تلاشی برای گفتن و اقدام کردن در جهت آزادی این سرزمین که چشم همه جهانیان بدان است کوتاهی نکنیم. سرزمینی که ترکیبی از همه ادیان اصلی است؛ اسلام و مسیحیت و یهودیت؛ اما خواستار صلح است زیرا نماد صلح آن جاست. معراج گاه پیامبر – علیه الصلاه و السلام- آن جاست و یهود نباید آن را تصاحب کند.
 
نماینده مجمع تقریب مذاهب در عراق در پایان خاطرنشان کرد: مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی سنگ بنای اولیه را برای وحدت صفوف و وحدت کلمه  و وحدت سرنوشت و وحدت مسیر برای آزادی این سرزمین پاک و مبارک گذاشت. این مجمع به انواع مقاومت از جمله مقاومت فرهنگی و مقاومت جهادی و مقاومت در کلام و مقاومت در گفت و گوهای سیاسی تشویق کرد و در همه جوانب همه توان ها را به کار گرفت تا موعد آزادی سرزمین فلسطین قبله نخست و سومین حرم الهی، سرزمین میعاد قیامت و نه میعادی که صهیونیست ها بدان باور دارند، زودتر فرا برسد. خداوند متعال به ما وعده داده است که آزادی به دست ما صورت خواهد گرفت. به ما وعده داده و پایان کار صهیونیست ها را به دست امام مهدی منتظر – علیه السلام-  به تصویر کشیده است. احادیث صحیح متواتری بر این موضوع صحه می گذارند که در آخر الزمان شخصی مبعوث می شود که زمین را از قسط و عدل پر می کند پس از آن که از ظلم و جور پر شده بود.
 

فعال اجتماعی اردن: کرونا میزان ضعف جهان اسلام را نشان داد
 
رائد فوزی احمود، از فعالان اجتماعی در اردن در وبینار منطقه ای غرب آسیا گفت: تبعات و عواقب بیماری کرونا صرفاً برای یک قشر از انسان‌ها نیست.
 

 


 

 

وی ادامه داد: کشورهای اسلامی اکنون درگیر پیامدهای همه گیری کرونا هستند این نیازمند همکاری فی ما بین ماست تا با آن مقابله کنیم و این ماموریت ماست و در این جا پایان نمی پذیرد. حتی پس از بین بردن این همه گیری باید همکاری ادامه پیدا کند. چون پیامدهای آن به این سادگی از جامعه بین‌الملل رخت بر نمی‌بندد مثل بحران اقتصادی که یک دهه پیش در جهان رخ داد.
 
این فعال اردنی تأکید کرد: دنیای اسلام در مقطعی حساس قرار گرفته است. به نظر نمی‌رسد که مسیر صحیح و درست برای ما کاملاً روشن باشد تا به سادگی از این مقطع حساس و تقاطع عبور کنیم.
 
وی افزود: این مسئله دلایل متعددی دارد که صرفاً شامل ضعف در زندگی سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ما نمی شود. یا فقط شامل برنامه های استعماری که دنیای اسلام را هدف قرار گرفته نمی شود بلکه ما شاهد فقدان یا کنار زدن اراده مردمی هم هستیم که در مسیر صحیح به کار گرفته شود.
 
احمود خاطرنشان کرد: بررسی همه این مسائل و مشکلات نیازمند اراده سیاسی در دنیای اسلام است؛ اراده‌ای سیاسی که به ایجاد اصلاحات ایمان داشته باشد و سبب شود تا طرف های مختلف در جهان اسلام به توانایی مردم مسلمان خود اعتماد پیدا کنند. آنها باید اهمیت حل چنین مشکلاتی را از طریق همکاری و وحدت دریابند.
 
وی اضافه کرد: مصلحت امت اسلام نیز مثل بدن انسان است که هر یک از اعضای آن دچار می شود دیگر اعضای این امت آن را حس خواهند کرد. ما به کمی زمان نیاز داریم تا کشورهای اسلامی اختلافات را کنار بگذارند. انتخاب راه حل های مناسب و برگزیدن گزینه همکاری اسلامی برای مقابله با فجایع و حوادث اهمیتی فوق العاده در زمان فعلی دارد.
 
فعال اردنی اذعان کرد: ما از کل به جزء خواهیم رسید، به این معنا که شاید برخی از مسائل جهان اسلام مطرح نشود یا پیدا کردن راه حل آن اکنون زمان‌بَر باشد اما الان باید به سراغ مسئله مشترک رفت. باید به سراغ مسئله‌ای رفت که اهمیت بیشتری پیدا کرده است و این کاری پسندیده و واقع گرایانه تر و موثرتر است.

وی ادامه داد: ایجاد واحد مشترک برای مقابله با مشکلات و حوادث امری بسیار ضروری شده است که به موجب آن کشورهای اسلامی می‌‌توانند برای مقابله و پیشگیری از آن با هم همکاری کنند. آن ها می توانند قبل از این که فجایع رخ بدهد درباره آن هشدار بدهند مثل تخلیه برخی از اماکن یا ایجاد قرنطینه یا مبارزه با آلودگی های فراگیر، سیل و زلزله و امور مشابه با آن. در همین راستا این واحد مشترک می تواند به این کشورها هنگام رخداد فجایع و بعد از وقوع آن کمک کند.
 
وی افزود: همه‌گیری ویروس کرونا میزان ضعف در جهان اسلام و تعامل اعضای آن با فجایع زیستی را روشن کرد. این ویروس همچنین ضعف نهادها و مراکز کشورهای اسلامی برای تعامل با این مشکلات را آشکار ساخت. این نهادها در دریافت پشتیبانی و بودجه مالی دچار ضعف هستند شاید این یکی از عوامل ضعف ما در جهان اسلام باشد.
 
احمود گفت: البته نمی توان برخی از تجارب و تلاش‌ها را در جهان اسلام یا اینکه برخی تلاش می‌کنند با این ویروس مقابله کنند یا حداقل تلاش می کنند مردم را درباره ویروس آگاه کنند، انکار کرد.

 

 

ارسال نظر