وب سایت رسمی مجمع جهانى تقريب مذاهب اسلامى

اهم اخبار تقریب مذاهب اسلامی

مجمع جهانى تقريب مذاهب اسلامى
سایت رسمی مجمع جهانى تقريب مذاهب اسلامى
برگزاری اجلاس وحدت در شرایط تحریم و دشمنی آمریکا بی‌نظیر بود/ دو پیام تهران پس از برگزاری اجلاس بین‎‌المللی وحدت
۱۳۹۷/۰۹/۱۷ ۱۳:۳۰ 1374
​یادداشت/ دکتر سعید الشهابی

برگزاری اجلاس وحدت در شرایط تحریم و دشمنی آمریکا بی‌نظیر بود/ دو پیام تهران پس از برگزاری اجلاس بین‎‌المللی وحدت

به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه خبرگزاری تقریب، سعید الشهابی فعال سیاسی و یکی از رهبران جنبش احرار بحرین در یادداشتی با عنوان «ایران؛ رقابت رقبا و اتحاد مخالفان» که در اختیار خبرگزاری تقریب قرار داد نوشت شهر  قدس که خداوند با معراج پیامبر به آن شرافت بخشید و مسجد الاقصی را در آن قرار داد و آن را به عنوان مرکز دوستی ادیان آسمانی مهیا کرد، از 50 سال پیش تحت اشغال متجاوزانه رژیم صهیونیستی قرار دارد و به جای اینکه پایتخت ادیان و فرهنگ ها باشد، به تدریج در اثر طرح صهیونیستها که از 100 سال پیش ادامه دارد، در حال یهودی شدن است و با وجود فریادهای پی در پی برای آزادی آن از اشغال صهیونیست ها و علی رغم قراردادهای بین المللی مبنی بر غیرقانونی بودن این اشغال، همدستی کشورهای جهان به ویژه آمریکا با اشغالگران، موجب جلوگیری از پایان این اشغال متجاوزانه شده است.
 
این شهر محور سی و دومین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی بود که به مناسبت میلاد پیامبر اکرم(ص) تحت عنوان "قدس؛ محور وحدت امت" در تهران برگزار شد. دولت جمهوری اسلامی تمایل داشت تا این کنفرانس راهی برای گسترش روابط میان مسلمانان بر اساس دینی، سیاسی و در رأس آن توجه به شهر قدس باشد.
 
دولت ایران همچنین امور دیگری را نیز در این زمینه در نظر داشت. اول اینکه نشان دهد محاصره همه جانبه آمریکا علیه ایران هیچ تأثیری بر سیاست این کشور نداشته است. ثانیاً اینکه ایران همچنان می تواند صدها نفر از علما، سیاستمداران، اندیشمندان و فعالان اجتماعی را از اقصی نقاط جهان درباره مسائل سرنوشت ساز از جمله مساله فلسطین و قدس شریف، به دور یکدیگر جمع کند.
 
کنفرانس وحدت اسلامی یعنی چه و چه مضامین ایدئولوژیک و سیاسی دارد؟ این سوالی است که لازم است مورد بررسی دقیق قرار گیرد تا به مسیر آینده جمهوری اسلامی دست یابیم.

تهران امسال عقاید مختلف را در خود جای داده بود. در عین حال که بی عدالتی ناشی از خروج آمریکا از توافق هسته ای ایران، منجر به اعمال بزرگترین تحریم در تاریخ روابط آمریکا و ایران شده است، اما ایران دارای دستاوردهای بزرگی از نظر ایدئولوژیک و سیاسی است. از این رو پروژه تفرقه مذهبی که امتهای عرب و مسلمان را طی دهه اخیر از هم پاشیده بود عقب نشینی کرد و طرح وحدت اسلامی که ایران آن را طی چند سال اولیه پس از انقلاب اسلامی مطرح کرد، بار دیگر مطرح شد.
 
اگر در سال های اخیر علمایی وجود داشتند که به دلیل رواج مسائل تفرقه انگیز، نسبت به شرکت در کنفرانس وحدت اسلامی دلسرد شده بودند، اما شمار کسانی که در کنفرانس اخیر شرکت کردند نشان می دهد که وجود مشکلات مذهبی از حضور مدعوین در کنفرانس جلوگیری نکرده است.
 
در بُعد سیاسی نیز ایران، امسال با سیاست های منطقه ای به ویژه در روابط با کشورهایی چون عربستان سعودی، امارات متحده عربی و بحرین که در جنگ با یمن مشارکت دارند روبرو بوده است و همچنین مساله قتل جمال خاشقجی، روزنامه نگار عربستانی در کنسولگری عربستان در استانبول، که نگاه ها را به سمت ریاض برگرداند. از طرفی حضور هیأت بزرگی از یمنی ها در کنفرانس وحدت امسال، نشانه قدرت جمهوری اسلامی ایران در جذب بخش های مختلف فکری و سیاسی یمن برای حضور در کنفرانس بوده است.
 
هر کس با مسئولان ایرانی سخن بگوید متوجه عمق وحدت گرایی ایشان خواهد شد. آنها تمایل زیادی بر مهیا کردن شرایط مناسب برای حضور هیأت های خارجی همراه با دوری از مسائل اختلاف انگیز مذهبی دارند. به همین دلیل در هدایت این گروه ها به سمت دو محور وحدت امت اسلامی و آزادی فلسطین مشکل بزرگی وجود نداشته است.
 
از این رو، اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، که پس از ممانعت مقامات مصری برای سفرش به ایران، از طریق ویدئو کنفرانس سخنرانی و تأکید کرد: کنفرانسی که در ایران برگزار می شود، حامی مقاومت است و در حمایت از فلسطین از خط قرمزها عبور کرده است. وی گفت که ملت فلسطین هرگز اجازه اجرای معامله قرن را نخواهند داد.
 
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران نیز در سخنان خود ضمن تأکید بر اینکه وظیفه همه ما اتحاد برای آزادسازی فلسطین است، از اسرائیل به عنوان "غده سرطانی" یاد کرد و همسو با سخنان حضرت آیت الله خامنه ای در استقبال از مهمانان کنفرانس وحدت اسلامی سخن می گفت.
 
آیت الله خامنه ای نیز در سخنرانی خود در جمع مهمانان خارجی که سفیران و برخی وزرای ایرانی نیز حضور داشتند به مسائل مهم منطقه اشاره کرد و فرمود: به چه دلیل امروز برخی حکام کشورهای اسلامی در جنایات آمریکا در یمن و فلسطین، با آن همسو می شوند و احساسات عمومی مردم منطقه را جریحه دار می کنند؟
 
آیت الله خامنه ای به درگیری میان عرب ها و اسرائیل اشاره ای نکرد اما دستاوردهای گروه های مقاومت فلسطینی و لبنانی را ستود و از آن دستاوردها به عنوان "پیروزی بزرگ" در مبارزه اخیر میان غزه و نیروهای اشغالگر اسرائیلی یاد کرد؛ مبارزاتی که موجب استعفای وزیر دفاع رژیم صهیونیستی شد.
 
سی و دومین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی یکی از مظاهر مبارزه ایران با سر فرود آوردن در برابر فشارهای آمریکا بود. انتخاب عنوان کنفرانس از دو جهت پیام روشنی برای دولت آمریکا بود: جهت اول اینکه جمهوری اسلامی ایران همچنان به مساله قدس و مبارزه با اشغالگری و یهودی سازی قدس پایبند است؛ همچنین رژیم اسرائیل را به رسمیت نمی شناسد. و جهت دوم اینکه تحریم اقتصادی تأثیر چندانی بر سیاسی خارجی ایران نداشته است.
 
این بدان معنا نیست که ایران از این تحریم تأثیر نپذیرفته است. بلکه فروش نفت ایران از سه میلیون بشکه به کمتر از یک میلیون بشکه در روز رسیده است. علاوه بر اینکه ایران نمی تواند پس از ممانعت آمریکا از معامله با بانک های بین المللی، به دستاوردهای گذشته خود دست یابد اما سرانجام این مشکلات پس از مدتی حل خواهد شد.
 
با این وجود، در جامعه ایران به دلیل افزایش قیمت ها مشکلاتی به وجود آمده است اما مسئولان این کشور بر قدرت اقتصاد ایران در مقابله با تحریم و کاهش درآمدهای ناشی از این مشکلات تأکید دارند و از آن با عنوان "اقتصاد مقاومتی" یاد می کنند.
 
به نظر نمی رسد که هیچ یک از مسئولان ایرانی نسبت به عقب نشینی از شروطی که آمریکا برای بازگشت به توافق هسته ای و رفع تحریم ها مطرح کرده است، نگرانی داشته باشند. رهبران ایران حاضر به تغییر سیاست های ضد صهیونیستی خود و عدم حمایت از مقاومت و مذاکره نیستند.
 
لازم بود که امسال محور قدس به عنوان یکی از مسائل مهم در کنفرانس وحدت قرار گیرد زیرا جهانی که ایران به آن می نگرد با آنچه آمریکا سعی دارد نشان دهد متفاوت است؛ و دشوار است که ایران را پس از 40 سال، به عقب نشینی از طرح ایدئولوژیک خود مجبور کرد.
 
به همین دلیل بسیاری عقیده دارند که سالگرد چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی ایران شاهد اقدامات دیپلماتیک برای مقابله با تحریم دشمنان و بازگرداندن رگ های حیاتی به جامعه اسلامی باشد چراکه پرچمداران اصلاح گری در طول یک قرن، آن را فریاد زده اند.

ارسال نظر