وب سایت رسمی مجمع جهانى تقريب مذاهب اسلامى

اهم اخبار تقریب مذاهب اسلامی

مجمع جهانى تقريب مذاهب اسلامى
سایت رسمی مجمع جهانى تقريب مذاهب اسلامى
اهمیت تقریب ادبی
۱۴۰۱/۱۲/۰۲ ۰۸:۵۹ 743
یادداشت

اهمیت تقریب ادبی

دکتر آذر شب [1]

عرصه ادبي یکی از بهترين بسترها براي ديدار دلها و احساسات است و به همين دليل است كه مجمع بين المللي تقریب بین مذاهب اسلامي طرح «تقریب ادبي» را اتخاذ کرده  و از خلال يك تجربه تاريخي جهان اسلام بلکه در واقع تمام جهان را در عرصه نویسندگان بزرگ مسلمان مانند سعدی، حافظ، جلال الدین رومی، عطار و المتنبی، ابن الرومی و ابوالعلاء الماء را گرد هم آورد. این حسی است که همه علاقمندان به وحدت امت اسلامی آن را احساس کردند. در اینجا یادآور می شویم که در سال 2010 کنفرانسی با عنوان «ادبیات اسلامی» در دانشگاه عین شمس قاهره برگزار شد که متخصصان ادبیات عرب، ادبیات فارسی، ادبیات اردو، ادبیات تاجیکستان، ادبیات بلغارستان و ادبیات کردی در آن شرکت کردند. و حاصل این کنفرانس توصیه های زیر بود که برای تاکید بر اینکه جهان اسلام اهمیت تقریب ادبی را احساس کند این موارد را ذکر می کنیم:

توصیه های کنفرانس:

این کنفرانس توصیه می کند که منتقدان اسلامی بر روی تدوین نظریه ای یکپارچه از ادبیات و نقد اسلامی کار کنند و روش شناسی خاصی را در برخورد با این ادبیات و تاریخ آن اتخاذ کنند.

این کنفرانس به اتحادیه دانشگاه های اسلامی توصیه می کند که برای تقویت روابط بین دانشگاه های عربی و اسلامی تلاش کند. و خواستار تصویب ماده درسی روش ادبیات اسلامی در برنامه های درسی دانشگاه و تشویق پژوهشگران به نگارش پایان نامه ها با موضوع ادبیات اسلامی است.

به انجمن ادبيات اسلامي و انجمن دانشگاه هاي اسلامي توصيه مي كند تا از دانشگاه هاي اسلامي غير عرب دعوت به عمل آورند که به آموزش ادبيات عرب با توجه به تلقی اسلامي از ادبيات اهتمام بورزند.

این کنفرانس توصیه می کند که نهادهای مرتبط با ادبیات عرب برای پاکسازی ادبیات عرب در مراحل مختلف آموزشی از مطالب مغایر با مفاهیم اسلامی تلاش کنند.

این کنفرانس توجه به ترجمه ادبیات اقوام اسلامی به عربی و ترجمه ادبیاتی که روح اسلامی را به تصویر می کشد به زبان های مردم اسلامی را توصیه می کند.

شرکت کنندگان در این کنفرانس انجمن بین‌المللی ادبیات اسلامی را توصیه می‌کنند که در زمینه باز کردن زمینه‌های کافی برای غنی‌سازی نوشتار در موضوعات ادبیات اسلامی برای معرفی نویسندگان اسلامی و تولیدات آنها تلاش کند.

شرکت کنندگان این کنفرانس به انجمن دانشگاه‌ها توصیه می‌کنند تا از دانشگاه‌ها و ارگان‌های علمی و فرهنگی برای همکاری با انجمن ادبیات اسلامی دعوت به عمل آورند و از طریق تبادل مشارکت در همایش‌ها، سمینارها و جشنواره‌ها به تبادل روابط فرهنگی و فکری بپردازند.

شرکت کنندگان کنفرانس به پژوهشگران و منتقدان اسلامی توصیه می‌کنند که متون ادبی سالم که کتب تراث مملو ازآن است را منتشر کنند و آن‌ها را برای خوانندگان مسلمان برجسته کنند و در عین حال مراقب باشند آنچه را که برای نسل‌های کودک و نوجوان مناسب است ارائه دهند.

شرکت کنندگان در این کنفرانس توصیه می کنند، مطالعات نظام‌مند عمیقی درباره گرایش‌های ادبی و انتقادی انجام شده و این مطالعات در پرتو مفاهیم اسلامی از ادبیات ارزیابی شود.

شرکت کنندگان کنفرانس انجمن بین‌المللی ادبیات اسلامی و انجمن دانشگاه‌های اسلامی را توصیه می‌کنند تا خلاقان جوانی را که ابتکار آنها متناسب با روح اسلامی است با انتشارآثارآنها و تصحیح و هدایت آن آثار به مسیر صحیح تشویق کنند.

شرکت کنندگان در این کنفرانس تقویت ارتباط با نویسندگان مسلمان غیر عرب را توصیه می کنند و توصیه می کنند که انجمن جهانی ادبیات اسلامی برای شناساندن اعراب با آنها و تولیداتشان تلاش کند و آنها را برای کنفرانس ها و سمینارهای ادبیات اسلامی دعوت کند.

شرکت کنندگان در این کنفرانس از نویسندگان مسلمان به‌طور کلی می‌خواهند تا نوشته‌های خاورشناسان درباره ادبیات عربی و اسلامی را بررسی و نقد کنند و در پرتو  مفاهیم اسلامی از ادبیات به کاستی‌های ارائه‌شده در آن پاسخ دهند.

آنها از نویسندگان می خواهند نمایشنامه های اسلامی که پاسخگوی نیاز جوامع اسلامی به این نوع ادبیات باشد را بنویسند و مسابقه هایی برای نگارش نمایشنامه های اسلامی برگزار کنند.

توصیه همایش به تهیه فرهنگ اصطلاحات ادبی و انتقادی در پرتو مفاهیم اسلامی است.

شرکت کنندگان در این کنفرانس از افراد و موسسات توانمند تامین مالی طرح های ادبی اسلامی و اهدای جوایز برای ادبیات اسلامی را خواستارند و از رسانه ها، کانون های ادبی و وزارتخانه های فرهنگ اهتمام به ادبیات اسلامی و معرفی آن را درخواست می کنند.

از خداوند متعال می‌خواهیم که دانشگاه‌های اسلامی و مراکز فرهنگی و ادبی ما را یاری دهد تا با اشاعه ادبیات تقریب و فرهنگ تقریب، در ترمیم شکافی که ملت ما در نتیجه زوال جایگاه تمدنی آن در عرصه بین المللی به آن مبتلا شده است، کمک جدی کنند.


[1] . اصل این نوشتار به زبان عربی بوده که به فارسی برگردان شده است

ارسال نظر