وحدت اسلامي و بازتاب آن در اشعار شاعران معاصر افغانستان
وحدت اسلامي و بازتاب آن در اشعار شاعران معاصر افغانستان
دکتر منوچهر دانشپژوهان[1]
علی محمد همدرد[2]
چکیده:
مسئلۀ مهم و ارزشمندی که در قرآن کریم و سخنان ائمۀ معصومین (ع) به آن توجه و سفارش زیاد شده است، وحدت و برادری میان مسلمانان است. سخنان بزرگان دین و مصلحان خیراندیش این آیین هم دربارۀ وحدت و همبستگی مسلمانان زیاد است که مسلمانان را به وحدت و برادری فراخوانده است.
پژوهش حاضر سعی دارد که مضامین وحدت اسلامی را در اشعار شاعران معاصر افغانستان بررسی کند. ازجملۀ این شاعران که به مسئلۀ وحدت اسلامی توجه خاص داشتهاند، (سید اسماعیل بلخی و خلیلالله خلیلی ) هستند. این شاعران، با اشاره به اهداف و برنامههای استعمارگران، مردم را نسبت به تلاش آنها برای ایجاد اختلاف بین مسلمانان بیدار نموده و با سرودههای خود دربارۀ وحدت اسلامی سعی نمودهاند مسلمانان را به وحدت و برادری دعوت نمایند.
پس از گردآوری دادهها با روش سندپژوهی و کتابخانهای، دادههای گردآوریشده با روش استدال استقرایی، تجزیه و تحلیل شدند و این نتیجه به دست آمد: مهمترین مضامین شعر آنها دربارۀ وحدت اسلامی، توحیدمحوری، توجه به قرآن و مبانی اسلامی، وحدت اسلامی، آرمان فلسطین، پرهیز از تفرقه و اختلاف، کنارگذاشتن قومیت و زبان و مقاومت بهعنوان اصول وحدتآفرین است. این شاعران، با تأکید بر مشترکات، وحدت مسلمانان را مهمترین عامل پیروزی در برابر استبداد و استعمار قلمداد کردهاند.
کلید واژه ها: وحدت اسلامی، افغانستان، شاعران معاصر، بلخی، خلیلی، فلسطین.
[1]- استادیار دانشگاه فارابی و استاد گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بینالمللی اهلبیت(ع) تهران.
[2]- دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بینالمللی اهلبیت(ع) تهران